Потенциалният 17-годишен световен шампион в шаха: Джокович е спортистът с най-силна психика

от в 08:24 на 21.04.2024
Калоян Соколов

 Определението вундеркинд не може да се раздава с лекота и едва малцина наистина заслужават да го носят. Доммараджу Гукеш обаче определено е един от най-впечатляващите тийнейджъри в световен мащаб и в бъдеще ще чуваме все повече за него. Индиецът е третият най-млад гросмайстор в историята на шахмата, като достига до този ранг на още 12-годишния възраст. През миналата година пък Гукеш изведе Индия до триумф в Шахматната олимпиада и стана най-младия шахматист, който достига ЕЛО от 2750 и така проби в световния топ 10.

17-годишният талант в момента е водач в класирането на турнира на претендентите в Торонто и тази вечер може окончателно да се поздрави със спечелването на надпреварата, ако успее да надвие Хикару Накамура с черните фигури, а това ще му позволи да се изправи в битка за световната титла срещу актуалния световен шампион Дин Лижън. 

Тийнейджърът пък се оказа запален тенис фен, което сподели в YouTube канала на GothamChess и призна, че черпи вдъхновение от световния номер едно Новак Джокович.

"Моят идол е Новак Джокович. Той е спортистът с най-силна психика в света. Тенисът и шахът са много различно, но всеки спорт има своите основоплогащи качества, които трябва да притежаваш, за да си сред най-добрите. Новак притежава невероятната способност да се концентрира в най-важните моменти и е наистина много силен характер. Психологията е най-важното нещо в шаха и бих искал да имам точно тази способност да съм максимално коцентриран, когато часовникът ме притисне и така да вземам възможно най-правилните решение. Точно това прави Джокович на корта - признава претендетът за световната титла в шахмата.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Потенциалният 17-годишен световен шампион в шаха: Джокович е спортистът с най-силна психика Калоян Соколов
Теми:  
atp | доммараджу гукеш | интервюта | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook