Пьотр Вожняцки: WTA е аматьорска организация; всичко е с връзки и Каролине спира с тениса

от в 10:40 на 21.05.2024
Калоян Соколов

Пьотр Вожняцки безспорно е човекът с най-големи заслуги за успехите на Каролине Вожняцки. Бащата на бившата номер едно е бил цял живот в ролата на неин треньор, ако изключим някои малки прекъсвания и зае мястото в бокса до дъщеря си и след завръщането в игра на представителката на Дания, която роди две деца и отсъстваше за цели три години от професионалния тенис.

Въпросното завръщане обаче се оказва като много трудна мисия за бившата шампионка на Аустрелиън Оупън, която не може да влезе в основната схема на големите турнири и не получава нужната помощ за целта. Вожняцки се завърна на корта без да има никакъв ранкинг актив и бързо се изкачи до подножението на топ 100, но изобщо не получи възможност да се състезава в Рим и на Ролан Гарос, където организаторите решиха да не я удостоят с "уайлд кард", а бащата на тенисистката определено не е щастлив от този факт и сам потърси полската медия Sport.Pl, за да изкаже разочарованието си от работата на WTA.

"Бих желал да ви дам дам идея какво представлява Женската тенис асоциация. Тази организация се управлява от хора, които не разбират нищо от тенис и не се вълнуват от него. Календарът всяка година става все по-абсурден. Спомнете си миналогодишните финали на WTA. Това трябваше да е един от най-престижните турнири за годината, а се превърна в пълен фарс. Тези хора гледаха само евентуалните приходи и изобщо не сметнаха за нужно да отчетат факта, че момичетата ще трябва да се справят с проливни дъждове и изключително силен вятър.

Организиацията на женския тенис е на абсолютно аматьорско ниво спрямо мъжкия. WTA не прави нищо за своите състезателки и промотирането им. Връзва ги с договори и изисква много от тях, а в замяна не им дава почти нищо. Каролине е отличен пример, който да ви покаже за какво говорим. Дъщеря ми е бивша номер едно, шампионка от Шлема и носителка на 30 титли. Не е ли редно да се помогне на такъв състезател, който е със заслуга за повишаването на интереса към спорта през последните години и е бил едно от основните лица на организацията? 

Всяка жена иска в даден момент да създаде семейство. Моето слънчице роди две деца, реши да се завърне и даже нямаше опцията да играе със "защитен ранкинг". В момента всичко опира до връзки и до това дали познаваш турнирния директор на даденото състезание. Турнирите в момента сами определят на кои тенисистки да раздадат покани и така WTA си измива ръцете по този въпрос.

Тенисистки като Каролине, Кербер и Осака са много ощетени. Тренираме здраво през цялата година и изведнъж се оказва, че няма какво да правим. Дъщеря ми беше подала молба за " уайлд кард" в Рим и дори не получи отговор. Впоследствие видях кои състезателки са предпочетени и меко казано не мога да го разбера. Естествено е да подкрепяш местните играчи, но там имаше тенисистки, които изобщо нямат място на това ниво. Вземете за пример 34-годишната Федерика ди Сара, която е извън топ 500 на света и никога не е играл на турнир от Големия шлем. Поне можеше да бъдат подпомагани млади тенисистки. Съмнявам се публиката да иска да вижда това, а не звезди от ранга на Каролине.

Вече сме решили да не сме част от Тура догодина. Това е пълно неуважние и няма нужда да си го причиняваме. Нещата стават все по-зле. Честно казано нивото на WTA беше много по-високо, когато Каролине се оттегли през 2020-та. Разбира се, тя би могла да участва в квалификациите на турнирите, но вече не е девойка, която си пробива път в тениса и смята, че си е заслужила шанса да не го прави повече.

Истината е, че Каролине искаше да види как се отнасят с нея в Париж и затова не подаде заявка за квалификациите. Изпратихме молба за "уайлд кард" и вече за Каролине беше твърде късно да влезе в пресявките, когато получи отказ. Всичко това е борба с вятърни мелници и ми коства от здравето. Някак ще оцеелем до US Open и приключваме - категоричен е Вожняцки-старши".


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Пьотр Вожняцки: WTA е аматьорска организация; всичко е с връзки и Каролине спира с тениса Калоян Соколов
Теми:  
wta | интервюта | каролине вожняжки | пьотр вожняцки

Коментари





Следвайте ни в Facebook