Повелителят на хард кортовете: Медведев пребори Хачанов в руското дерби и е финалист в Маями

от в 22:50 на 31.03.2023
Калоян Соколов

Даниил Медведев се класира за своя пети пореден финал. Руснакът имаше изключително тежка битка със своя сънародник Карен Хачанов и не беше далеч от това да инкасира едва второ поражение в последните си 24 двубоя, но намери начин да преодолее съпротивата на някогашния шампион от Мастърса в Париж - 7:6(5) 3:6 6:3. По този начин московчанинът ще се опита за пръв път в своята кариера да завоюва титлата в Маями, а от това постижение го разделя единствено някой измежду Карлос Алкарас и Яник Синер, които по-късно ще излязат на корта, за да излъчат втория финалист в състезанието.

Началото беше по-добро за сребърния олимпийски медалист от Токио, който достигна до две точки за пробив още в откриващото подаване на своя съперник, но Медведев показа здрави нерви и беше абсолютно безпогрешен до края на гейма, за да измъкне началния си удар. Постепенно бившият номер едно елиминира неточностите в играта си и не пропускаше възможност да въвлече Хачанов в продължителна размяна от дъното на корта, само че 14-ият поставен знаеше как нещата няма да свършат добре по този начин за него и изостряше темпото при първа възможност. Бекхендът по правата работеше безотказно за полуфиналиста от Аустрелиън Оупън и той изглеждаше като по-стабилния играч в първата половина на сета.

Изведнъж първият сервис тотално изостави световния номер 16, а по-високоранкираният състезател чакаше точно това и веднага оползотвори видимото си преимущество от основната линия, след като осъществи пробив за аванс от 5:3. Хачанов далеч не се беше предал и отново започна да наказва твърде пасивните отигравания на опонента си, което му позволи да достигне до тайбрек. Там фаворитът първи излезе с мини брейк напред, само че и този път беше моментално застигнат от сънародника си и точките станаха 4:4. Все пак световният номер четири показа малко по-голямо хладнокръвие в решителните мигове и съумя да затвори тази толкова оспорвана част в своя полза.

Наглед Медведев трябваше да има психологическо предимство с оглед на финалните минути от откриващия сет, но олимпийският вицешампион демонстрира къса памет и заигра по-добре от всякога, реализирайки ранен пробив и съвсем скоро вече разполагаше с преднина от 3:0. Медведев се опита да отвърне на удара и спокойно можеше да направи рибрейк в петия гейм, ала началният удар на Хачанов го измъкна от трудното положение и оттам насетне за него не представляваше проблем да вкара срещата в решителна част.

Там Хачанов не беше никак далеч от това да осъществи моментален пробив, само че финалистът от Индиън Уелс нямаше намерение да предава инициативата в такъв момент от мача и спечели подаването си. Този епизод от срещата имаше ключово значение, защото Медведев възстанови обичайното си ниво на увереност и не допускаше нито една топка да премине покрай него, докато 14-ият поставен на практика сам сдаде сервис гейма си, влизайки в поредица от лековати неточности. Впоследствие световният номер пет не даде никакви шансове на съперника си, тъй като преминаваше изключително бързо през собствените си подавания и в крайна сметка заслужено намери място в сблъсъка за трофея, а въпросният успех означаваше, че Даниил Медведев вече може да се похвали с класиране поне за финала на всяка една надпревара на твърди кортове в "Мастърс" сериите и Големия шлем.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Повелителят на хард кортовете: Медведев пребори Хачанов в руското дерби и е финалист в Маями Калоян Соколов
Теми:  
atp | даниил медведев | карен хачанов | маями | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook