"Правилата са глупави и малките състезания ще бъдат закрити": Касаткина с остри критики към WTA

от в 14:46 на 24.07.2023
Калоян Соколов

Дария Касаткина никога не се е страхувала да изрази публично позицията си по дадена тема и това изглежда остава така, дори когато е възможно да си навлече неприятности на работното място. Световната номер 11 отправи тежки критики към правилата на WTA и най-вече организирането на турнирите от по-ниска категория, които според рускинята ще изчезнат съвсем скоро, ако не се предприемат сериозни промени от управляващите тенис органи:

"Има много стриктни правилa за бройката на WTA 250 турнирите, в които могат да вземат участие тенисистките от топ 10. Точно поради тази причина е много трудно на тези събития въобще да оцеляват. Просто не мога да разбера тези глупави правила, които фигурират единствено в WTA, но не и в ATP. Към момента състезателките от топ 10 имат право да участват на само две WTA 250 надпревари годишно и то при положение, че няма друга записана тенисистка сред първите 10 на даденото състезание.

Разбирам, че от организацията искат да дадат шанс на по-нискоранкираните тенисистки, които така имат по-голям шанс да стигнат напред в схемата, но всъщност правят точно обратното, защото дадените събития страдат от тази липса на големи имена, която се отразява крайно негативно върху наградните фондове, а спонсорите стават почти невъзможни за намиране.

При мъжете нещата далеч не стоят тука и вчера например имахме финал между двама играчи от топ 10 в Бощад (Андрей Рубльов и Каспър Рууд), а дори Новак и Карлос играха през годината на събития от най-ниската категория. Това кара хората да идват и да се наслаждават на тениса, а телевизиите и спонсорите са винаги на разположение. При нас няма никакъв живот на по-малките състезания и това ще доведе до тяхното закриване, а тенисистките извън топ 50 ще загубят изобщо възможност да играят в WTA Тура." - прогнозира Касаткина.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
"Правилата са глупави и малките състезания ще бъдат закрити": Касаткина с остри критики към WTA Калоян Соколов
Теми:  
wta | дария касаткина | интервюта | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook