Преди 14 години на АО: Когато Джокович се оттегли, а Федерер го обвини, че се предава лесно

от в 22:12 на 26.01.2023
Калоян Соколов

В последните седмици се изговори много за контузията на Новак Джокович в областта на лявото бедро. Сърбинът неколкократно прекъсваше тренировките си преди началото на Аустрелиън Оупън и имаше известни моменти на несигурност в откриващите си двубои, като дори заяви как нещата не изглеждат никак добре и ще се нуждае от Божията помощ, за да продължи напред в състезанието.

Всичко обаче изглежда много по-добре за бившия номер едно в последните му две срещи и го видяхме отново да демонстрира най-високото му равнище, което го изведе до разгромни победи над Алекс Де Минор и Андрей Рубльов.

Самият Де Минор изрази съмненията си относно реалното наличие на физическо неразположение от страна на 21-кратния шампион от Шлема, а към него се присъединиха още редица познати фигури от света на тениса, сред които бяха Тейлър Фриц и Тони Надал.

Въпросните събития ни карат да си припомним зората на кариерата на балканеца, когато неговото тялото често не издържаше на сериозните натоварвания в Тура и редовно го виждахме да се оттегля от дадени срещи. Точно това се случи отново в Мелбърн през 2009-та година, когато Джокович се опитваше да защити своята първа титла от Големия шлем, но не издържа на австралийската жега и се отказа по време на четвъртфиналния си двубой срещу Анди Родик, изоставайки с 1:2 сета. 

Случилото се веднага бива изкоментирано от Роджър Федерер, след като журналистите решават да се поинтересуват дали Маестрото е проследил битката между двамата играчи, които тогава са излъчили неговия следващ съперник. Тогавашният 13-кратен "мейджър" шампион пък не се поколебава да бъде максимално откровен по темата и да изрази съмнение в борбените качества на 21-годишния сърбин:

"Да, видях всичко. Получи се забавен мач за наблюдаване, в който играта се движеше много равностойно и заслужено имахме равенство в резултата след първите два сета. Впоследствие Анди започна да играе много солидно и остаах впечатлен от представянето му, така че определено ме очаква труден двубой.

Същевременно е изненадващо да видим как защитаващият шампион Джокович се отказва, но се е случвало и преди. Не говорим за човек, който никога досега не се е предавал. Разочароващо е да си види нещо подобно в мач между двама топ състезатели. Спомням си как се отказа срещу мен в Монте Карло, защото гърлото му се беше възпалило.

Самият аз съм се оттеглял само веднъж в своята кариера, когато имах много сериозни болки в гърба и не можах да изляза на корта срещу Джеймс Блейк. Истината е, че Родик до голяма степен предизвика проблемите му и вероятно щеше да спечели срещата, тъй като играеше страхотен тенис" - завършват критиките на швейцареца по адрес на Ноле.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Преди 14 години на АО: Когато Джокович се оттегли, а Федерер го обвини, че се предава лесно Калоян Соколов
Теми:  
atp | видео | любопитно | новак джокович | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook