Преди финала на US Open: Надал излиза за 16-а титла от Големия шлем

от в 02:38 на 10.09.2017
Георги Христов

В днешния финал на Откритото първенство на САЩ Рафаел Надал и Кевин Андерсън ще определят кой ще бъде №1 в Ню Йорк. До момента испанецът е спечелил четирите им мача и е считан за големия фаворит преди старта на битката.

За пети пореден път шампион в Големия шлем ще бъде тенисист над 30 години. През миналата година в САЩ спечели Стан Вавринка, а след това Роджър Федерер (35) триумфира на Australian Open и Уимбълдън, а Надал (31) бе на върха на "Ролан Гарос".

Само на US Open това ще бъде първи финал между 30-годишни откакто Пийт Сампрас победи на 31 своя дългогодишен съперник Андре Агаси, който бе на 32.

От своя страна Андерсън ще се опита да стане едва четвъртият играч, който прекъсва доминацията на Голямата четворка в Шлема - Надал, Федерер, Новак Джокович и Анди Мъри са спечелили 45 от последните 50 подобни турнира. Вавринка успя да се сдобие с три такива трофея, а с по един се задоволиха Хуан Мартин дел Потро и Марин Чилич.

Надал ще опита за трети път да спечели титлата на US Open при четвъртия си финал. Във финали от четворката той има 15 успеха от 22 опита.

Крайно любопитно е, че Надал няма титла на твърди кортове от януари 2014-а година и това е отлична възможност да прекъсне тази серия. Това ще му помогне за четвърти път в кариерата му да спечели поне две титли от Големия шлем в даден сезон.

В хода на турнира Рафа не е срещнал играч в топ 20. Единственият, който е печелил по този начин надпревара от Шлема, е Пийт Сампрас на Уимбълдън през 2000-а.

31-годишният Андерсън пък е първият представител на Южна Африка с финал на US Open от 1965-а. Тогава Клиф Дриздейл губи от друг испанец - Маноло Сантана.

"Надал е един от най-великите бойци в спорта. Изумителен е това отношение. Знаете, че покрива добре корта и аз съм го изпитвал в няколкото ни мача. Трябва да доминирам случващото се на корта, защото ако му оставя инициативата, ще бъде трудно," заяви Андерсън.

"Той претърпя някои контузии, но е чудесен пример за подрастващите и останалите водещи играчи. Успя да се завърне и да покаже най-доброто от себе си. Щастлив съм за него, тъй като се познаваме от 12-годишни. Чудесно е да го видя на финал в един от най-важните турнири през годината. Ще бъде тежко, трябва да покажа най-доброто от играта ми, за да имам шансове," допълни и Надал.

Гледайте мача онлайн тук след 23,00 часа!

Най-много титли от Големия шлем в Откритата ера:
1. Роджър Федерер - 19
2. Рафаел Надал - 15
3. Пийт Сампрас - 14
4. Новак Джокович - 12
5. Рой Емерсън - 12


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Преди финала на US Open: Надал излиза за 16-а титла от Големия шлем Георги Христов
Теми:  
us open | голям шлем | кевин андерсън | рафаел надал | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook