Преди точно 33 години: Щефи Граф пренаписа историята на тениса завинаги!

от в 11:57 на 04.10.2021
Калоян Соколов

Темата за рекордите в тениса е постоянно разисквана през последните няколко сезона, тъй като Голямата тройка и Серина Уилямс продължават да преследват най-ценните постижения в спорта и самите те да поставят нови такива. Един рекорд обаче вероятно никога няма да бъде повторен, макар че Новак Джокович имаше своите шансове да го стори през този сезон, защото за направата му се изискват възможности отвъд представата за човешките такива.

Все пак немислимото се случва през 1988-а година, когато Щефи Граф показва невиждана досега комбинация от постоянство, спортно-технически качества, непримиримост и завидна психическа устойчивост. Този пълен пакет пък, се оказва достатъчен за германката в направата на т.нар. "златен Шлем", което означава спечелването на Олимпийско злато и четирите "мейджър" титли в един и същи сезон.

Граф се оттегля от тенис сцената на едва 30 години, с 22 купи от Големия шлем и общо 107 от веригата WTA. Германката доминира тенис сцената още от 17-годишна възраст и заслужено придобива легендарен статут, но нищо не може да се сравни с нейните изяви от преди 33 сезона. Тогава бившата номер едно записва цели 73 победи и само 3 поражения, а победите ѝ във финалите идват само срещу други бъдещи величия в тениса.

Щефи с лекота печели четирите Шлема, а самата тя признава колко е била уморена и как е нямала никакви особени очаквания преди Олимпиадата. Състезателката гледа да откъсне максимално мислите си от възможното историческо постижение, посвещавайки се на дългите кросове, каранато на колело и посещение на всякакви други дисциплини в селото.

Тази стратегия, изглежда, носи дивиденти на Граф и тя безпроблрмно се класира за полуфиналите, само че там я чака Зина Гарисън, която в Ню Йорк е победила самата Мартина Навратилова. Това по никакъв начин не притеснява германката и следва нова лесна победа, като в този момент легендата намира най-добрата си игра и усеща реалните си шансове да запише нова златна страница в историята на спорта.

Финалното препяствие обаче е повече от сериозно, защото там чака Габриела Сабатини. Аржентинката вече е нанесла 2 от общо 3-те поражения на Щефи през годината и всички вярват, че е способна на нова чудо. Южноамериканката е с няколко месеца по-млада от тогавашната си опонентка и експертите виждат колко успешно може да измъчва голямата шампионка с тежкия си топсин при ударите.

Редица привърженици възлагат надежди съперничеството между Граф и Сабатини да замести легендарните битки с участието на Мартина Навратилова и Крис Евърт, ала водачката в ранглистата дава ясно послание онази вечер в Сеул, надигравайки противничката си с 6:3 6:3, и така недвусмислно показва, че няма никаква конкуренция в световния тенис, а засега спечелването на "златен шлем" остава мираж за всеки друг играч, който се е появявал на голямата тенис сцена.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Преди точно 33 години: Щефи Граф пренаписа историята на тениса завинаги! Калоян Соколов
Теми:  
wta | истории и анализи | рекорди | световен тенис | щефи граф

Коментари





Следвайте ни в Facebook