Предимство отбор "Свят": Тиафо пренесе шоуто в Берлин и за пръв път победи Медведев!

от в 15:10 на 21.09.2024
Калоян Соколов

Франсис Тиафо изведе тима на "Света" до преднина в резултата от 4:2 точки. Както знаете, то Григор Димитров донесе една от двете точки за европейците през вчерашния ден, който завърши при равенство от 2:2. Днес обаче залозите се вдигат, защото всяка една победа е с цената на 2 точки и в игра влизат най-високоранкираните играчи на двата отбора

Американецът се изправи в първия мач за деня срещу Даниил Медведев, от когото беше губил всяка една от 5-те си досегашни срещи, но днес отборната атмосфера изкара най-доброто от играта на "Биг Фо", който изкова страхотен обрат над бившия номер едно, за да надделее над него с крайното 3:6 6:4 10:5 за 1 часа и 37 минути игрово време, с което Тиафо се поздрави с дебютния си успех в кариерата над един от най-успешните играчи през последните години.

Стартът беше по-силен за "Биг Фо", който действаше много разнообразно и не даваше никакъв ритъм на Медведев. Представителят на "Света" достигна първи до брейкбол и изглеждаше, че ще го реализира, но пропусна рутинно стоп воле и първата почивка дойде при 2:1 гейма в полза на по-високоранкирания тенисист. Постепенно бившият номер едно се нагоди към вариативната игра на своя съперник, а Тиафо прекаляваше с опитите си за къси топки и беше постоянно наказван от фаворита, който закономерно проби за аванс от 3:2.

В следващите минути бившия шампион от US Open стоеше много по-стабилно в разиграванията от дъното на корта, като амеирканецът просто не намираше как да пробие неговата защита и това доведе до множество грешки от ракетата на по-нискоранкирания състезател. Медведев пък трупаше точка след точка в своя актив и затвори сета в своя полза, осъществявайки още един брейк е деветия гейм.

Във втората част видяхме един напълно преобразен играч в червен екип и всеки един удар на Тиафо се превръщаше в злато. Световният номер 16 изглеждаше изпълнен с положителна енергия и летеше по корта, възползвайки се от прекалено пасивната позиция на своя опонент.

Бившият представител на топ 10 веднага се откъсна с пробив напред и поддържаше преднината си до 5:4, когато трябваше да сервира за изравняването на общия резултат и не показа никакви колебания, приключвайки частта без загубена точка на първо подаване и общо 12 уинъра срещу само 2 непредизвикани грешки.

Руснакът изглеждаше объркан преди началото на супер тайбрека и се допита за съвет до Григор, който му предложи да сервира преимуществено по диагонала. Тази стратегия сработи отлично в самото начало и Медведев дори на няколко пъти хвърли поглед към българина, демонстрирайки своята благодарност, но "Биг Фо" стигна до мини брейк още при първия начален удар на своя съперник, който беше насочен по правата.

Бившият номер едно остана спокоен и върна паритета в точките при 4:4, само че в последвалото разиграване беше разминат от форхенда на американеца и смяната на полетата дойде при 7:5 в полза на един от големите шоумени на световния тенис.

Тогава дойде ред за чудовищен ретур от ракетата на 1/2-финалиста от тазгодишния US Open, а той скоро разполагаше с четири поредни мачбола и реализира още първия от тях!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Предимство отбор "Свят": Тиафо пренесе шоуто в Берлин и за пръв път победи Медведев! Калоян Соколов
Теми:  
atp | laver cup | даниил медведев | Обзори | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook