Предстои нов спектакъл: Григор ще търси реванш срещу Зверев на US Open!

от в 22:42 на 31.08.2023
Мартин Петков

Григор Димитров изнесе същински тенис мастърклас на трикратния шампион в Големия шлем и бивш номер едно Анди Мъри, надигравайки го по впечатляващ начин в последователни сетове, с което заслужи мястото си в третия кръг на US Open. В тази фаза на надпреварата обаче предстои още по-трудно изпитание за най-добрия български тенисист, след като той ще трябва да се изправи срещу олимпийския златен медалист Александър Зверев, който не допусна изненада в германското дерби с Даниел Алтмайер и го сломи след близо 4-часова битка - 7:6(1) 3:6 6:4 6:3.

По този начин за трети път в хода на настоящия тенис сезон Саша и първата ни ракета ще се срещнат помежду си, като при предишните два сблъсъка бившият финалист в Ню Йорк не остави никакви шансове на нашия сънародник и го надви на Ролан Гарос и на Мастърса в Синсинати, при това без загубен сет. В исторически план на тяхното съперничество, то превесът отново е на страната на германеца, който е спечелил пет от общо шестте им мача, като единственият успех за Димитров идва при първата им схватка, датираща от 2014-а година.

Откриващата част на германският дуел между Зверев и Алтмайер се оказа крайно интригуваща, като имахме възможността да видим цели шест пробива, които до голяма степен бяха продиктувани и от немалкото грешки в играта на всекиго от тях. Въпреки всичко, то основните проблеми за Саша идваха от колебливия му сервис през днешния ден, след като фаворитът на три пъти изпусна брейк аванса си, включително когато сервираше за сета, което доведе до тайбрек. В него 12-ият поставен все пак съумя да се абстрахира от всичко случило се досега и изигра на върха на способностите си всяко от разиграванията, като отпусна само точка на световния номер 53 и записа дебютната част на сметката си.

С настъпването на втората част Саша видимо се намираше в подем и дирижираше събитията на корта, като стана по-продуктивен в завършващата фаза на играта си и си осигури купища брейкболи. Изправен до стената, Алтмайер оцеля от ситуация 0:40, като получи сериозна доза вдъхновение от това си действие и заигра по впечатляващ начин, като намираше отговор за всяка от комбинацията на фаворита, при което скоропостижно реализира пробив, който дори дублира, за да поднови равенството в отделните части.

Третият сет, за разлика от предишните два, бе до известна степен лишен от интригуващи ситуации в своето начало, като сервиращите безпроблемно наложиха волята си на корта. Постепенно обаче с течение на времето, по-нискоранкираният германец започна да греши наглед рутинни отигравания, което доведе се серия от шансове за пробив пред олимпийския златен медалист и той най-после съумя да оползотвори възможността си, като остана безупречен на собствен сервис и излезе напред в общия резултат на срещата.

Стартът на четвъртия сет не се разви особено според желанието на Саша, който допусна обичайната си двойна грешка и бе близо до това да се раздели с подаването си, ала на бърза ръка вдигна оборотите под напрежение и след отразен брейкбол, се оттегли с пробив аванс при първата почивка. Оттам насетне до края на сблъсъка инициативата бе изцяло на страната на Зверев, който наложи контрол върху случващото се на корта и дори не се нуждаеше от това да сервира за победата, след като още при начален удар на сънародника си сложи точка на спора.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Предстои нов спектакъл: Григор ще търси реванш срещу Зверев на US Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | александър зверев | бгтенис | григор димитров | следващ съперник

Коментари





Следвайте ни в Facebook