Превю: Григор Димитров срещу Надал в най-важния си мач до момента

от в 19:50 на 26.01.2017
Георги Христов

Григор Димитров достигна втория си полуфинал в турнири от Големия шлем на тазгодишното Открито първенство на Австралия в петък от 10,30 часа. За българинът предстои най-важният му мач от 2014-а година, когато също бе само на крачка от спора за титлата на Уимбълдън. Сега предизвикателството ще бъде не по-малко голямо в лицето на легендарния бивш №1 Рафаел Надал.

С началото на 2017-а Димитров изживява мини ренесанс и няма загуба. Той е в серия от 10 поредни победи и ще се опита да спре испанецът, който се е устремил към поредния си рекорд. При титла Матадора ще се превърне в първия играч в Откритата ера на тениса с поне две титли във всички турнири от четворката.

В същото време Гришо показа, че има основателни амбиции за завръщане в топ 10 с титлата си в Бризбейн, а в Мелбърн е загубил само два сета дотук. Ако победи Гришо ще изравни най-доброто постижение в кариерата си от четири победи над играчи от десетката за сезон. Той вече надигра Милош Раонич, Кей Нишикори и Доминик Тийм.

От своя страна Надал, който е вторият най-успешен играч в историята, до момента има 14 титли от Шлема и при триумф в Австралия, ще изпревари Пийт Сампрас, с който в момента делят тази втора позиция зад Федерер. Все пак Australian Open поне на хартия е най-слабият му турнир от Шлема и той е печелил там само веднъж - 2009.

Любопитно е, че Григор Димитров е единственият тенисист под 30 години в полуфиналите. Подобна е картината и при дамите, където до финала достигнаха сестрите Уилямс, които продължават да играят на топ ниво и след навършването на тази възраст.

В преките срещи между двамата Надал води със 7:1, но единствената победа на Гришо е в последния им двубой. На твърди кортове в Пекин Димитров се наложи с 2:0 сета. Двамата имат мач и на Australian Open 2014, когато Надал спечели оспорваната битка по пътя към финала.

"Той е сред най-добрите от много години. Очаквам много тежък мач с Димитров. Невероятен талант е, притежава изключителен потенциал. Започна сезона по невероятен начин, нали? Ще бъде много труден мач за мен. Надявам се и за него. Ще дам всичко от себе си, защото знам колко уверен е той. Съвсем скоро той ще бъде в топ 10. Той е кандидат за титлата, трябва да съм перфектен, ако искам да спечеля," заяви Надал.

"Мисля, че съм готов. Чувствам, че имам всичко необходимо. Смятам, че съм подготвен да извървя целия път. Ще се боря до последно и ще се стремя да съм позитивен на корта," каза и българинът.

Играчите с най-много финали в Големия шлем:
1. Роджър Федерер - 28
2. Новак Джокович - 21
3. Рафаел Надал - 20

Мнението на Матс Виландер

"Изненадан съм да видя Надал в тази фаза на турнира. От друга страна Григор игра великолепно в Бризбейн. На правилния път е. Рано или късно ще спечели титла от Големия шлем. Предстоят му две-три много силни години.

"Няма начин Григор да не е уверен в себе си. Срещу играчи, които имаше проблеми преди година, сега печели. Трябва да е разнообразен срещу Надал. Ако разчита само на физика, няма да успее с Надал.

"Стилът на Федерер и Димитров е сходен и Рафа ще търси еднаква тактика. Затова Надал ще се стреми да смачка бекхенда му. Рафа не може да си позволи да е дефанзивен срещу Григор."


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Превю: Григор Димитров срещу Надал в най-важния си мач до момента Георги Христов
Теми:  
australian open | григор димитров | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook