Превю: Най-интересното преди полуфиналите на Уимбълдън

от в 02:48 на 14.07.2017
Георги Христов

За последно само един тенисист от "Голямата четворка" бе част от полуфиналите  на Уимбълдън през далечната 2005-а. Сега, 12 години по-късно, единственият  представител на тази елитна група, е Роджър Федерер. Бившият №1 ще опита да спечели любимия си турнир за първи път от 2012-а година.

Единствените играчи, които могат да спрат Маестрото по пътя към титла №19 от най-престижните в тениса, са Марин Чилич, Сам Куери и Томаш Бердих.

Ето какво да очакваме от полуфиналите:

Роджър Федерер срещу Томаш Бердих

Дотук Федерер няма загубен сет, а в същото време чехът загуби четири в надпреварата. Общо в съперничеството им Федерер води с 18:6 като те са си разменили по една победа на Уимбълдън. В Лондон швейцарецът има седем титли, а най-доброто постижение на Бердих бе тъкмо през 2010-а, когато надигра Федерер и Джокович, но загуби финала от Рафаел Надал.

В момента Федерер се намира в серия от седем поредни победи над този съперник като победи Бердих и по пътя към титлата си на Откритото първенство на Австралия през януари.

"Играя добре. Отпочинал и свеж съм. Уверен съм също," обясни Федерер, който до момента има 10 спечелени от 11 участия в полуфинали на Уимбълдън. Той ще се опита да стане вторият най възрастен играч с финал на Уимбълдън в Откритата ера. През 1974-а Кен Розуол прави това на почти 40 години, а няколко по-късно достига финал и на US Open.

До момента Федерер има 10 финала на Уимбълдън, а след него във вечната класация са Борис Бекер, Артър Гор и Пийт Сампрас с по седем.

Общо в Големия шлем Федерер има 28 финала до момента, а след него е Рафаел Надал с 22, Новак Джокович е с 21, а Иван Лендъл с 19.

През миналата година Федерер бе с травма при загубата си от Милош Раонич, но сега взе реванш от канадеца като изстреля 46 печеливши удари при само девет непредизвикани грешки за час и 57 минути на корта. "Сега съм много по-добре подготвен от 2016. Трудно ми беше с проблемите в гърба и коляното. Сега се чувствам нормално и мога да избирам тактиката, с която играя спрямо всеки
отделен опонент," разкри той.

Марин Чилич срещу Сам Куери

До момента двамата имат две срещи на Уимбълдън, които са спечелени от хърватина. Втората от тях през 2012-а година бе истински маратон. Той спечели със 7:6, 6:4, 6:7, 6:7, 17:15 във втория най-продължителен мач от турнира.

Едно е сигурно - победителят ще запише своето рекордно класиране в надпреварата до момента. И ако Куери е дебютант в подобна фаза на турнир от Шлема, то Чилич вече има трофей от такава категория - US Open 2014.

В хода на турнира Чилич загуби само два сета, а Куери имаше само един мач, в който съумя да вземе победа с 3:0.

"Това е изключителен момент за мен. Да съм на първия си полуфинал и то след победа над Анди. Така е още по-специално. Чувствам се добре, а и физически съм подготвен," заяви Куери.

"Да спечеля US Open ми помогна в тези важни мачове от Големия шлем. Сега знам как да се подготвям оптимално и да си вярвам във възможностите. Сам няма подобен опит тук, но не мисля че това ще е чак такова значение," допълни и Чилич.

Гледайте мачовете онлайн!

Прогнозирайте срещите!

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Превю: Най-интересното преди полуфиналите на Уимбълдън Георги Христов
Теми:  
уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook