През отказване от тениса до триумф на Уимбълдън: Невероятната история на Хелиовара и Патън

от в 02:44 на 14.07.2024
Калоян Соколов

Хенри Патън и Хари Хелиовара са новите шампиони при мъжките двойки на Уимбълдън. Това се случи след един изключително запомнящ се финал, в който британско-финландското дуо надви австралицийте Макс Пърсел и Джордън Томпсън в 3 тайбрека - 6:7(7) 7:6(8) 7:6(9) за 2 часа и 52 минути игра.

Новите шампиони изоставаха с 2:5 (2 мини пробива) в тайбрека на втората част, но сътвориха знаменит обрат над 15-тите поставена, отразявайки общо три мачбола в хода на срещата. Интересното е, че само преди два месеца Патън и Хелиоваара спечелиха заедно Чаланджъра в Торино, а сега триумфираха на най-голямата възможна тенис сцена.

Откриващият сет не предложи нито една точка за пробив и се стигна до първия от споменатите вече дълги 13-ти геймове, като Томпсън и Пърсел поведоха с 6:1 точки, но бяха напът да допуснат немислим обрат. Все пак фаворитите отразиха сетбол при 6:7 и измъкнаха успеха в частта.

Първият брейкбол в срещата дойде при 6:5 гейма в полза на австралийците във втория сет и беше с цената на мачбол, но любимците на публиката намериха сили да се измъкнат от трудното положение и впоследствие измъкнаха един абсолютно инфарктен тайбрек, в който се върнаха от 2:5 и спасиха още две шампионски точки, за да вкарат сблъсъка за титлата в решителна част.

Там Томпсън и Пърсел имаха две точки за пробив, но финландецът показа невероятни рефлекси в близост до мрежата и не позволи топката да премине покрай него, което доведе до трети пореден тайбрек. В него отново австралийците си осигуриха ранен аванс и се откъснаха напред с 8:6, но 4 от следващите 5 разигравания приключиха в полза на непоставената двойка и Патън / Хелиовара можеха да отпразнуват най-щастливия миг в своите кариери, след като Хелиоваара сложи точка на спора с неспасяем сервис.

Самите житейски истории на двамата шампиони са изключително любопитни, тъй като Патън завършва статистика в университета и първоначално няма никакви планове да се занимава професионално с тенис, докато Хелиовара прекратява за 6 години своята кариера и работи на летище, само че се проваля на изпитите си за пилот и се завръща обратно на корта, което изглежда е било повече от добро решение.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
През отказване от тениса до триумф на Уимбълдън: Невероятната история на Хелиовара и Патън Калоян Соколов
Теми:  
atp | любопитно | Обзори | уимбълдън | хари хелиовара | хенри патън

Коментари





Следвайте ни в Facebook