Приказката на Жанжан: През отказване и липса на средства до победа над бивша №1

от в 13:11 на 26.05.2022
Калоян Соколов

Тазгодишният Ролан Гарос се очертава изключително успешен за местните представиелки. 19-годишната Даян Пари отстрани сензационно действащата шампионка Барбора Крейчикова и се класира за третия кръг на турнира, а днес тя беше последвана от Леолия Жанжан. Световната номер 227 никога досега през кариерата си не беше участвала дори в квалификациите на турнир от Големия шлем, а нейният щаб се състои единствено от треньор, който досега се е съгласил да работи с нея на напълно доброволчески начала. Интересното е, че Жанжан е преустановила професионална дейност, докато следва своето образование и се завръща на 24 години, като си дава два сезона в опит да преследва детската си мечта.

Днес обаче животът на 26-годишната състезателка ще се промени завинаги, защото тя отстрани бившата номер едно Каролина Плишкова и продължи към 1/16-финалите на домашната си надпревара от Шлема. Участващата с "уайлд кард" тенисистка едва за трети път се изправяше срещу представителка на топ 100, но не показа никакво нервно напрежение и постигна сензационен успех - 6:2 6:2. Така французойката си гарантира минимум 125 хиляди евро, което е тройно повече от спечелено от нея през цялата ѝ кариера.

Срещата започна равностойно и никоя от двете състезателки не можеше да вземе предимство в хода на първите четири гейма. Тогава осмата поставена започна все по-често да пропуска опитите си за завършващи удари, а Жанжан се бранеше вдъхновено и изчакваше грешките от другата страна на мрежата. Това позволи на французойката да пробие на два пъти подред именитата си опонентка и откриващият сет скоропостижно приключи с неин успех.

Проблемите за фаворитката се задълбочиха още повече във втората част, където тя нямаше спечелена точка на собствен първи сервис до петия гейм и напълно логично се оказа догонваща с 1:5. Плишкова измъкна следващото си подаване и застави световната номер 227 да сервира за крайната победа, а тя не трепна и пласира бекхенд върху линията, за да си осигури мачбол и скоро можеше да отпразнува най-значимото си постижение в професионалния си тенис път. 

В следващия кръг изненадата на турнира пък ще се изправи срещу една измежду Екатерина Александрова и Ирина Камелия Бегу.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Приказката на Жанжан: През отказване и липса на средства до победа над бивша №1 Калоян Соколов
Теми:  
wta | каролина плишкова | леолия жанжан | Обзори | ролан гарос 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook