Приказката продължава: 18-годишната Носкова надви бивша №1 и е 1/2-финалистка в Аделаида!

от в 10:37 на 06.01.2023
Мирела Николова

Линда Носкова е една от множеството млади чешки надежди при дамите, която въпреки крехката си 18-годишна възраст не спира да изумява с играта си и още в първата седмица от новия сезон даде сериозна заявка за значими успехи през годината. На старта на престижната WTA 500 надпревара в Аделаида чехкинята елиминира световната №8 Дария Касаткина, след което наложи безпроблемно волята си над Клеър Лиу.

Днес пък тийнейджърката изнесе пореден впечатляващ двубой срещу носителката на две титли от Аустрелиън Оупън Виктория Азаренка. Сблъсъкът между двете се превърна в изключителна битка на изтощение, продължила точно 3 часа, но в крайна сметка Носкова се оказа по-стабилна в края и успя да се поздрави с крайната победа - 6:4 6:7(3) 7:6(6). Така тя намери място в полуфиналите, където я очаква среща с победителката измежду Онс Жабер и Марта Костюк.

През по-голямата част от откриващия сет предимството бе на страната на беларуската тенисистка, която, без да поема излишни рискове, дочакваше неточност от ракетата на по-младата си опонентка. Стилът на игра на Носкова се изразяваше в непрекъснати опити за атаки, които обаче освен уинъри често водеха и до непредизвикани грешки. Шампионката от Шлема на два пъти повеждаше с пробив, но във всеки от случаите световната №102 моментално наваксваше пасива си и така паритетът бе възвърнат за 4:4. Решителният пробив дойде в десетия гейм, когато Азаренка не успя да се справи с връхлитащите я мощни удари от отсрещната страна на мрежата и загуби подаването си, с което и сета.

Във втората част чехкинята не изневери на стила си, продължавайки да засипва противниковата половина с отлично насочени и високоскоростни удари. Бившата №1 обаче съумяваше да устои на високото темпо на игра и след пълно изравняване на силите се стигна до тайбрек. От самото му начало Азаренка пое контрол върху събитията, повеждайки с 4:1 точки, след което опази преднината си и вкара срещата в трети сет.

Финалната част се превърна в изключителна битка, по време на която станахме свидетели на изобилие от първокласни разигравания. След късен пробив в деветия гейм младата състезателка достигна до възможност да сервира за успеха, ала тогава позволи нервното напрежение да вземе връх над нея и вследствие на серия пропуски от нейна страна резултатът бе изравнен - 5:5. В следващото си подаване тя дори бе изправена пред задачата да спасява мачбол, но успешно издържа теста и докара нещата до решителен тайбрек. Той също бе изключително равностоен, ала в заключителните минути от него Носкова показа по-здрави нерви и след три часа игра можеше да вдигне триумфално ръце.

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Приказката продължава: 18-годишната Носкова надви бивша №1 и е 1/2-финалистка в Аделаида! Мирела Николова
Теми:  
wta | Аделаида | виктория азаренка | линда носкова | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook