Приказна седмица с мечтан финал: 20-годишен играч без ATP победа триумфира в родния си Лион

от в 18:12 на 25.05.2024
Елеонора Александрова

Джовани Мпетши Перикар изживява своята истинска тенис приказка в родния си град Лион! Французинът, който до тази седмица нямаше нито една победа на ниво ATP, се поздрави с първата си ATP титла, надвивайки втори представител на топ 30 подред. На финала световният номер 117 сломи Томас Мартин Ечевери с 6:4 1:6 7:6(7) и стана най-ниско ранкираният шампион в историята на надпреварата в Лион!

Още в самото начало Ечевери утвърди ролята си на фаворит и възползвайки се от грешките на неопитния си опонент бе близо това това да спечели брейк още в първия гейм. Макар и първият опит да бе неуспешен за аржентинеца, световният номер 29 продължаваше да притиска противника си и така в петия гейм съумя да реализира пробив. След 4:2 обаче играта на четвъртфиналиста от миналогодишния Ролан Гарос започна да се разпада, за сметка на тази на Перикар, който допускаше все по-малко грешки с всяка изминала минута. Това позволи на французина да сътвори страхотен обрат и без да загуби гейм повече да спечели сензационно първия сет с 6:4.

Във втората част обаче Ечевери не се даде на опонента си. Играта на представителя на топ 30 стана доста по-агресивна, което позволи на южноамериканеца да поеме контрола в мача, а за разлика от предния сет, той не се отпусна и за миг, като най-показателен бе моментът при 4:1, когато Перикар бе близо до това да намали изоставането си. Аржентинецът обаче показа достатъчно стабилна игра, за да увеличи преднината си на три пробива и с 6:1 да изравни резултата в сетовете.

Последната част се характеризираше с кратки разигравания, като и двамата тенисисти предимно разчитаха на началните си удари. Това не предложи особена интрига в хода на сета. Втората половина на частта обаче ни предложи по-голям заряд, като при 3:3 младият талант бе близо до това да достигне до брейкпойнт, ала нервите на по-опитния тенисист бяха достатъчно здрави, за да запази равенството.

Най-оспорваният гейм безспорно бе единадесетият, който продължи повече от 5 минути. Това бе и моментът, в който Перикар напомни на себе си от първия сет, реализирайки пробив и си спечели правото да сервира за мача при 6:5. Началният удар, който е най-силното оръжие на французина, изневери на световния номер 117 в този критичен момент, което позволи на Ечевери да остане в играта и така да се стигне до решителен тайбрек.

Там Французинът пое контрола в самото начало и макар по-късно аржентинецът да бе успял да навакса изоставането си, спасявайки мачпойнт, Перикар удържа на напрежението и съумя да се поздрави с първата си от може би много бъдещи ATP титли!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Приказна седмица с мечтан финал: 20-годишен играч без ATP победа триумфира в родния си Лион Елеонора Александрова
Теми:  
atp | лион | Обзори | томас мартин ечевери

Коментари





Следвайте ни в Facebook