Принцът на Монако: Циципас разгроми Рууд и оформи своя хеттрик от трофеи в Княжеството!

от в 16:27 на 14.04.2024
Калоян Соколов

Стефанос Циципас оформи своя своеобразен хеттрик в Монте Карло и сякаш спокойно може да бъде провъзгласен за новия тенис принц на Монако, поемайки щафетата от 11-кратния шампион Рафаел Надал. Третата титла на гърка вероятно дойде най-лесно от останалите му в Княжеството, тъй като той осъществи пълен разгром над Каспър Рууд и го лиши от възможността да се поздрави с дебютен трофей от сериите "Мастърс".

Така Циципас вече дели второто място по брой трофеи в надпреварата, израняввайки се с величия от ранга на Илие Настасе, Томас Мустер и Бьорн Борг. Днес гъркът беше на съвсем друго ниво спрямо опонента си, с което записа трета поредна победа над представител на топ 10 в хода на седмица, след като преди това беше надиграл Александър Зверев и Яник Синер. Добрите новини за балканеца не свършват дотук, защото самият той ще се завърне отново сред най-добрите десет в света, като от утре ще бъде седми в класацията, изоставайки само на 25 точки от скандинавеца.

Срещата започна с бърза размяна на сервис геймовете от двамата играчи, но Циципас бързо пое контрола над двубоя в своите ръце и достигна до три брейкбола с помощта на съвършено изпълнено стоп воле. Последваха две отлично изградени точки от норвежеца, само че гъркът беше твърдо решен да пробие и изпълни тази своя цел, изстрелвайки неспасяем форхенд по диагонала.

Следващото подаване на 12-ия в света не беше никак лесно и на него му се наложи да спасява три възможности за рибрейк, само че излезе сух от ситуацията и поведе с 3:1 гейма. Психиката на Рууд определено изглеждаше разклатена и видимо той не се чувстваше комфортно в едва втория си финал на това ниво, като пропусна два поредни дланови удара от рутинни позиции и 2-кратният шампион удвои аванса си. Оттам насетне доминацията на бившия номер три стана още по-осезаема и неговатата серия достигна шест поредни гейма, с което беше сложена точка на първия сет.

Втората част се оказа в пъти по-оспорвана, което най-вече се дължеше на значително по-агресивната игра на световния номер 10. Рууд разчиташе изключително добре сервиса на своя опонент и имаше цели шест точки за пробив в хода на сета, но Циципас винаги намираше най-добрия си тенис в сюблимните моменти и редовно отразяваше брейкболите със завършващи удари.

Стигна се до 4:4, когато най-после 12-ият поставен премина на нула през сервис гейма си и впоследствие се възползва още от първия си мачбол в 10-ия гейм, пласирайки превъзходен форхенд по правата, като така можеше спокойно да легне върху клея и да се наслади на момента - 6:1 6:4 за 1 час и 38 минути игрово време, за да грабне 11-та ATP купа в кариерата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Принцът на Монако: Циципас разгроми Рууд и оформи своя хеттрик от трофеи в Княжеството! Калоян Соколов
Теми:  
atp | каспър рууд | монте карло | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook