Привличането на Агаси може да се окаже решителен ход за Григор

от в 01:54 на 31.10.2018
Tennis.bg

Eтo го и него отново. Съмнявахме се дали ще го видим пак на корта след раздялата му с Новак Джокович през април, но ето, че Андре Агаси се появи в неделя в зала "Берси", придружавайки своя нов избраник - Григор Димитров. Новината, че легендата отново се връща в спорта, е безспорно прекрасна. Но и да си признаем - лека изненада. След като приключи кариерата си, всички вярвахме, че Андре ще остави тениса настрана и ще се отдаде изцяло на своята фондация и благотворителност. Животът му просто бе на друго място - училището в Лае Вегас, където винаги е бил отдаден на 100 процента, за да помогне на децата, които са лишени от родителска грижа, да намерят път в живота и да получат подкрепата, която винаги са търсили. На всички бе ясно, че за него бе много по-важно да поеме по този път, отколкото да се отдаде на славата, донесена му от тениса. Затова и спортът остана на заден план.

Да не забравяме освен това, че с голяма изненада установихме в автобиографията му "Открито", че никога не е обичал тениса и винаги е лавирал между омразата си към него и желанието да прибере дълбоко в килера ракетите си и никога да не ги извади на бял свят. Всичко това даваше индикации, че Андре няма да се върне на корта, докато Джокович, изненадващо за всички, успя да го убеди, че има нужда от него, и той стана част от щаба му миналата година. Впоследствие заради несходства в характерите и разбиранията за тениса американецът и сърбинът се разделиха, но съпругът на Щефи Граф изглежда хареса идеята да предава опита си на други хора. "Беше предизвикателство, интересно и образователно. Ако мога да помогна на някой друг, дали ще го сторя? Разбира се", каза през юли Агаси по повод партньорството с Ноле.

Не знам дали Дани Валверду, треньорът на Григор, както и самият българин са прочели това кратко изявление на шампиона на "Ролан Гарос" от 1999-а, но последвалите събития ни дават красноречив отговор. На 13 юли Агаси и Григор бяха заснети да тренират заедно на кортовете на Джорджия Тех в Атланта. Е, явно партньорството бе стартирано тогава. Сега обаче, изглежда, нещата станаха доста по-официални, след като двамата са заедно в "Берси", а легендата наблюдава от ъгъла на българина двубоя му на двойки с Фабио Фонини, които загубиха от специалистите Рохер-Текау. Истинският тест обаче ще е в сряда, когато Димитров ще се изправи срещу Роберто Баутиста Агут поединично.

През 2017-а Григор направи най-силния сезон в кариерата си, печелейки финалния "Мастърс" в Лондон и достигайки до №3 в световната ранглиста. Тогава повярвахме, че вечната надежда в лицето на Димитров най-накрая е достигнал своя пик и ще остане там. След турнира в Монте Карло, където игра полуфинал обаче, българинът така и не е записал повече от две победи на който и да е турнир. В негова защита, той не винаги имаше късмет. Какво обаче означава това? Димитров е изправен пред угрозата да изпадне от Топ 20 на света, когато му бъдат отнети 1500 точки за титлата в Лондон, турнир, където той не успя да се класира този сезон. Затова и трофей или поне достойно представяне в "Берси" ще спомогнат за по-леко пропадане.

По думите на Валверду, Агаси ще помага на Григор Димитров и след турнира в Париж, което означава, че тази приказка ще има продължение. Честно казано, едва ли има треньор в света, който да не иска да работи с тенисист, притежаващ толкова невероятен потенциал. Технически и физически Григор е доста над средното ниво. Остава единствено да се възстанови психиката му и вярата, че може да печели срещу най-добрите, за да бъде завършен пъзелът. Именно тук ще бъде и основната роля на Агаси, който самият е минал през доста възходи и падения. Той е признавал, че се страхува от тенис корта, но в същото време отлично знае как да се храни от този страх и да го превръща в победи. Списъкът му с успехи говори красноречиво за това. А с Григор може да постигне още...

Кристоф Торо, Yahoo Sports

Превод: в. "Тема спорт"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Привличането на Агаси може да се окаже решителен ход за Григор Tennis.bg
Теми:  
андре агаси | григор димитров | григор димитров андре агаси | париж мастърс | тенис | тенис легенди

Коментари





Следвайте ни в Facebook