Признание за талантите ни: Трима родни тенисисти ще бъдат финансирани от ITF

от в 13:05 на 31.01.2023
Калоян Соколов

Адриан Андреев и 15-годишните български тенисистки Росица Денчева и Йоана Константинова ще получат стипендии от по 25 хил.долара от Grand Slam Player Development Programme. Програмата за развитие на играчи от Големия шлем е създадена от четирите тенис турнира от Големия шлем през 1986 г. Целта е младите тенисисти да могат да придобият повече състезателен опит на международни турнири.

В последните години фондът за развитие на Гранд шлем държавите увеличава подкрепата си за най-обещаващите таланти от целия свят. Критериите, по които са определени тенисистите, са: възраст, класиране в ранглистата, представяне по региони и изключителен потенциал.

 „Това е страхотна новина. Искам да благодаря за подкрепата от ITF към нашите състезатели", коментира Даниел Ангелов, спортен директор на БФТ.

 „Имахме общо шест кандидати за тази стипендия, които отговаряха на критериите. Трима от тях бяха одобрени. Ясно е, че ITF няма как да одобри и шестимата ни кандидати. От БФТ очакваме да има увеличение на парите от страна на Министерството и спорта. Това увеличение се планира да отиде директно към състезателите. Имаме много младо и перспективно поколение. Така, че тези, които не получиха финансиране от ITF ще бъдат компенсирани от бюджета на федерацията.

Тук става въпрос за всички наши талантливи подрастващи тенисисти. Идеята е през 2023 г. всички те да бъдат да бъдат обезпечени и подкрепени. Искам да благодаря за подкрепата на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Весела Лечева. Тенисът показа през 2022 г., че заслужава да бъде на един по-висок пиедестал. Дано тези очаквания за по-високо финансиране да бъдат реализирани. Така ще може да вкараме тези средства в нашите състезатели", допълни Ангелов.

Източник: БФТ


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Признание за талантите ни: Трима родни тенисисти ще бъдат финансирани от ITF Калоян Соколов
Теми:  
адриан андреев | бгтенис | бфт | Йоана Константинова | росица денчева

Коментари





Следвайте ни в Facebook