Проблемът с парите в тениса и най-богатите тенисисти на всички времена

от в 09:54 на 29.01.2020
Владмир Босев

В повечето спортове като футбол, бейзбол или баскетбол, атлетите имат договори за поне няколко години и техните приходи са сравнително постоянни. И тези спортисти получават своите доходи, дори и да са непостоянни в представянето си и дори отборите им да не постигат големи успехи. Разбира се, има много бонуси за успехи, но обикновено спортистите получават толкова високи гарантирани заплати, че тези бонуси остават нищожни и не могат да послужат като допълнителна мотивация. Но в тениса подобни гарантирани плащания не съществуват. Някои от играчите имат договори с различни брандове, но големите суми идват само след спечелване на някой от турнирите от сериите Мастърс.

Проблеми с парите

За повечето играчи техните умения пряко олицетворяват финансовото им състояние. Например, легенди като Надал, Федерер и сестрите Уилиямс са направили десетки милиони само от спечелването на различни важни турнири. Но има други тенисисти, които са заработили „само“ няколко милиона или стотици хиляди в цялата си кариера. Казваме „само“, защото макар и за повечето хора това да са изключително много пари, не трябва да се забравя колко високи разходи имат всички тенис състезатели – пътувания по целия свят, настаняване за тях и екипа им, треньори, възстановяване и оборудване. Неслучайно преди няколко години английската медия „Дейли Бийст“ излезе със статия наречена „Тайните в тенис залозите“, в която се разказва как добри играчи, които обаче все още не са се наложили, си докарват повече приходи чрез уреждане на мачове с комарджии, отколкото от наградни фондове.

Не е изненада, че амбициозните лица от хазартния свят са готови на всичко, за да изкарат бързи и лесни пари. Всички те се борят да получат предимство и да излъжат системата, за да спечелят. Тази тенденция съществува откакто съществува хазартът – от броене на карти в блекджека, известен още като 21, през опити за хакване на слот машини до уреждане на спортни мачове. Разбира се, в последния случай нещата стават наистина грозни, понеже е много разочароващо за един тенис фен да разбере, че някой от неговите любимци целенасочено губи или печели мач, защото другата страна не се съпротивлява достатъчно. Някои хора от тенис средите казват, че това не е изненадващо, защото без тези допълнителни доходи „второстепенните“ тенисисти няма да могат да поддържат своите кариери, които са свързани с големи разходи и ще изгубят всякакви шансове да пробият на по-високо ниво.

Разликата при истинските професионалисти

Докато влиянието на залозите върху тениса със сигурност е опорочило някои кариери, то няма как да пропуснем факта, че има невероятни атлети (като тези в нашия списък), които са заслужили по честен начин своя финансов успех, благодарение на своя талант, упоритост, труд и постоянство. Повечето такива професионалисти, тренират около 6 часа на ден, като телата им минават през жестоки физически натоварвания и много време на корта в опити за усъвършенстване на техниката. И естествено това личи в техните финансови заработки. Някои хора може би си мислят, че те са просто късметлии, но истинските професионалисти знаят, че това няма нищо общо с късмета.

Топ десет на най-добре платените тенисисти

10. Стан Вавринка
Стан Вавринка е спечелил близо 34 милиона долара от наградните фондове на различните тенис турнири, в които е участвал през 17-годишната си кариера. 34-годишният швейцарец има 19 титли и макар че не спечели нито една през миналата година, все пак завърши годината с 2 милиона долара в банката, заработени само за 2019.

9. Каролина Возняцки
29-годишната Возняцки изненада целия тенис свят с решението да прекрати кариерата си. Макар че Откритото първенство на Австралия през 2020 ще бъде последният ѝ турнир, тя вече е заработила над 34 милиона долара по време на своята тенис кариера и има 30 титли.

8. Мария Шарапова
Малко е трудно да се повярва, че Мария Шарапова е само на 32 години. И не защото не изглежда млада, а защото излезе на сцената на големия тенис преди 15 години като спечели Уимбълдън на крехката 17-годишна възраст. Оттогава до днес тя има общо 36 титли, 5 от които от Големия шлем и 5 пъти е била номер едно в класацията на WTA. През тези 15 години тя е спечелила близо 39 милиона долара от наградни фондове на тенис турнири.

7. Винъс Уилямс
Не е изненада да видим и двете сестри Уилиямс в тази класация. Те заедно са непобедени при финалите на двойки в турнирите от Големия шлем. Винъс има 49 титли и 4 златни медала от Олимпийски игри. Всички тези постижения са ѝ донесли около 41 милиона долара.

6. Пийт Сампрас
Една от легендите в тениса – Пийт Сампрас е заработил над 43 милиона долара от наградни фондове, което не изненадва никого. Сампрас е спечелил 64 титли в своята кариер и е бил тенисист номер 1 шест години подред (от 1993 - 1998).

5. Анди Мъри
Британският тенисист Анди Мъри е носител на три титли от Големия шлем, две олимпийски отличия. 32-годишният тенисист до момента е спечелил близо 62 милиона долара от различни тенис турнири.

4. Серина Уилиямс
Серина Уилиямс държи рекорда за най-голям брой титли от Големия шлем при единици, двойки и смесени двойки между всички активни играчи в момента. Следователно е напълно логично, тя да е тенисистката, която е спечелила най-много пари от турнири в историята на тениса. Сумата към момента доближава 93 милиона долара. Да не забравяме също, че тя е икона в света на спорта и има мултимилионни договори с различни брандове.

3. Рафаел Надал
Надал има 19 титли от Големия шлем (най-много след Федерер) и на 33-годишна възраст изглежда, че той има още доста добри години пред себе си. Все пак той вече е спечелил около 120 милиона долара от наградни фондове.

2. Роджър Федерер
С рекордните 8 победи на Уимбълдън, Роджър Федерер спокойно може да бъде наречен икона в тениса. Неговото наследство на корта продължава и до момента той е заработил близо 129 милиона долара.

1. Новак Джокович
Джокович е единственият тенисист, който е печелил всичките 9 от турнирите Мастърс. В допълнение той има 16 титли от Големия шлем и 5 финала на Уимбълдън. Към момента заработката на Джокович от наградни фондове е около 140 милиона долара.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Проблемът с парите в тениса и най-богатите тенисисти на всички времена Владмир Босев

Коментари





Следвайте ни в Facebook