Провал за шампиона: Световният №21 шокира Алкарас в Буенос Айрес и го детронира на 1/2-финалите

от в 06:02 на 18.02.2024
Мартин Петков

Карлос Алкарас претърпя болезнено поражение при защитата на титлата си на АТР 250 турнира в Буенос Айрес и се прости с трофея на крачка от финала. Испанецът, който досега все още не бе загубил дори сет в аржентинската столица, трябваше в полуфиналната фаза да срещне по традиция неудобния си съперник Николас Джари, като тенденцията двуметровият гигант да представлява сериозно изпитание за световния номер две се спази и третият поставен в схемата детронира Карлитос, при това в последователни части - 7:6(2) 6:3. 

По този начин чилиецът, за когото това безспорно се явява една от най-големите победи в неговата кариера, ще има възможност в утрешния ден да спори за трофея с домакинския представител Факундо Диас Акоста, като благодарение на успеха си над топ поставения в турнира, то Джари несъмнено изглежда като големият фаворит за спечелването на отличието в Градът на тангото.

Началото на двубоя бе изпълнено с оптимизъм за двукратния "мейджър" шампион, който сервираше наглед съвършено и спечели на нула всяко от първите си четири подавания в сблъсъка, което му позволяваше на ретур да притиска противника си, ала световният номер 21 на свой ред засвидетелства класата на най-голямото оръжие в репертоара си, а именно началния удар. Под абсолютната доминация на сервиращите пък бяхме отведени и до напълно закономерен тайбрек, където проследихме известен спад в равнището на испанеца, който стартира с двойна грешка и макар бързо да поправи неточността си, то под натиска от мощта в ударите на гиганта се пречупи и претендентът си осигури аванс от 5:1 точки при смяната на полетата. Впоследствие Алкарас продължи да е колеблив в подбора си на отигравания, като на още два пъти спря топката в мрежата и откриващият сет бе записан срещу името на чилиеца.

Абстрахирал се от случилото се, Карлитос мигновено вдигна оборотите в първите минути от втората част, като пласира два блестящи минаващи удара и усвои придобития импулс, за да реализира дебютния в мача пробив. Радостта на фаворита обаче се оказа повече от кратка, след като бе на практика изоставен от сервиса си в идното си подаване и това предостави отлична възможност на Джари да демонстрира пълния си потенциал в атакуващ план, когато разполага с инициативата, за да осъществи ключов рибрейк, подновил паритета в статуквото.

Оттам насетне за частичен период от време подаващите подновиха господството си в сблъсъка, ала в центъра на вниманието попадаха множеството непредизвикани грешки на защитаващия шампион, който неколкократно сбърка още в изграждането на офанзивните си акции и дори му се наложи да отразява брейкбол, но се справи с опасността и оцеля. Сигналната лампа за испанеца обаче очевидно не светна и той продължи да играе на ръба на риска, от което си изпати и след нова серия грешни решения в разиграванията, допусна да изгуби контрола върху събитията на корта и световният номер 21 проби фундаментално - 5:3.

Застанал на начален удар за подпечатването на победата си, Джари бе обзет от напрежението до краен предел и на два пъти направи двойна грешка, което същевременно мотивира допълнително испанецът, който изпълни някои от най-добрите си удари изобщо в хода на срещата, като и разполагаше с брейкболи за заличаването на пасива си, ала гигантът не остана подвластен на емоциите и благодарение на верния си съюзник, в лицето на своя сервис, официализира триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Провал за шампиона: Световният №21 шокира Алкарас в Буенос Айрес и го детронира на 1/2-финалите Мартин Петков
Теми:  
atp | буенос айрес | карлос алкарас | Николас Джари

Коментари





Следвайте ни в Facebook