Провал за шампионката от 2018-а: Квалификантка сътвори немислим обрат над бивша №1 в Мелбърн!

от в 04:39 на 17.01.2024
Мартин Петков

Каролине Вожняцки стартира по възможно най-добрия начин участието си на Аустрелиън Оупън, като днес по всичко личеше, че ще продължи отличното си представяне в турнира, но допусна немислим обрат и отпадна в Мелбърн. В ролята на своеобразен герой за повалянето на шампионката от 2018-а година в надпреварата пък влезе 20-годишната квалификантка Мария Тимофеева, която нито за секунда не загуби надеждата и мотивацията си в хода на сблъсъка, като се завърна от сет и пробив пасив, за да вземе навярно най-престижния скалп до момента в кариерата си - 1:6 6:4 6:1.

С това световната номер 170 изхвърли от турнира бившата първа ракета на планетата, която бе сред скритите фаворити за отличието, и се класира за дебютната си поява в третия кръг на "мейджър" състезание, като в него ѝ предстои да срещне една измежду 10-ата поставена Беатрис Хадад Мая и 16-годишната си сънародничка Алина Корнеева.

Датчанката стартира повече от оптимистично в двубоя, след като засвидетелства сериозна стабилност в размените от основната линия още от първата минута на сблъсъка и установи траен контрол върху събитията на корта, извел я до двоен пробив аванс и съответно успеха в откриващия сет.

Силните мигове за Вожняцки продължиха с пълна сила и в началото на втората част, когато тя остана психологически освободена и се наслаждаваше на най-добрия си тенис в определени аспекти, като спечели два изключително тежки гейма, за да поведе в резултата по пътя към крайната победа. Впоследствие бившата номер едно дори разполагаше с възможности да дублира водачеството си в статуквото, ала Тимофеева блесна под напрежение със серия от отлично изградени атаки, за да оцелее, като светкавично използва придобития импулс да навакса изоставането си, като оттам насетне пое лидерската позиция в срещата и на още два пъти отмъкна сервиса на фаворитката, за да възстанови равенството в отделните сетове.

Шампионката от 2018-а година в турнира наглед се абстрахира от случилото се и потегли мечтано с пробив аванс в решителната трета част, но това се оказа последният ѝ радостен момент на корта, предвид факта че в следващите минути грешките от нейната ракета започнаха да се увеличават ежеминутно. На съвсем обратния полюс пък се намираше квалификантката, която заигра на върха на способностите си и без да изпитва каквото и да било притеснение, спечели следващите шест гейма оттук до края на сблъсъка, за да постигне навярно най-сладката победа в кариерата си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Провал за шампионката от 2018-а: Квалификантка сътвори немислим обрат над бивша №1 в Мелбърн! Мартин Петков
Теми:  
australian open | wta | каролине вожняцки

Коментари





Следвайте ни в Facebook