"Птиците ли гледаш?": Шарди поиска смяна на съдийка заради "най-голямата грешка в турнира"

от в 09:42 на 19.01.2023
Мирела Николова

През последната година работата на главните съдии в тениса бе значително облекчена с въвеждането на електронна система, която моментално отсъжда дали топката е излязла извън очертанията на полето, или не. Въпреки това обаче арбитрите са длъжни да следят за нормалното протичане на играта, какъвто обаче не бе случаят по-рано днес според Жереми Шарди.

Френският ветеран, който получи негативна реакция от ваксина срещу COVID-19 през лятото на 2021-ва и бе извън корта в продължение на цели 16 месеца заради това, се завърна в игра във вторник, когато спечели откриващия си двубой срещу Даниел Елахи Галан. Във втори кръг обаче той не успя да запише втори пореден успех и отстъпи на Даниел Еванс с 4:6 4:6 1:6, но не това бе най-интересното от мача.

В първия сет играта бе спряна за период от близо 10 минути, в които Шарди търсеше правата си след съдийска грешка. По време на разиграването при резултат 3:3 и точка за пробив в полза на съперника топката от джоба на 35-годишния състезател пада на корта, след което форхендът на французина се спря в мрежата. Съдията Мириам Блей обаче съобщи за това едва след края на точката и обяви повтаряне на разиграването.

Въпросното решение не се хареса на британеца, който поиска точката да му бъде присъдена автоматично, тъй като не е бил повлиян от случилото се. Блей не се поколеба и се съгласи с желанието на Еванс, обявявайки край на гейма. 

Бившият №25 в света се обърна към Блей с думите: "Никога през живота си не съм виждал подобно нещо. Играя от 20 години и няма по-лош съдия от теб. Няма. Ти явно не виждаш топката. Ударих форхенд от единия ъгъл на корта, топката падна, минаха 5 секунди, докато стигна до другата страна, а ти за цялото това време дори не си видяла, че има паднала топка. Какво гледаш? Птиците в небето ли? В публиката ли гледаш? Това е най-голямата грешка в турнира".

Впоследствие Шарди пожела намеса на супервайзъра и помоли Блей да го попита дали е възможно да бъде заменена, тъй като той "изобщо няма доверие в нея". В крайна сметка исканията на ветерана не бяха удовлетворени и след 10-минутен спор пробивът за Еванс бе факт.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
"Птиците ли гледаш?": Шарди поиска смяна на съдийка заради "най-голямата грешка в турнира" Мирела Николова
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | дан еванс | жереми шарди | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook