Пуна: Дебютант и трикратен шампион от АТР ще си оспорват трофея

от в 20:26 на 05.02.2022
Владислав Риждов

Емил Руусувуори започна годината с полуфинал на надпреварата от категория 250 в Мелбърн, където бе спрян от бъдещия шампион Рафаел Надал. През тази седмица обаче финландецът показа, че това съвсем не е било плод на случайността, след като по-рано днес надделя в последователни сетове над Камил Майхжак с 6:3 7:6(0), за да достигне до дебютен АТР финал в кариерата си на турнира в Пуна.

Очаквано срещата започна равностойно, като двамата се движеха гейм за гейм почти до самия край на откриващата част, а възможности за брейк липсваха. Сервирайки при пасив от 4:3, Майхжак предаде подаването си след маратонски гейм и се пропука, като по този начин даде инициатива на съперника си. 87-ият в света не се поколеба и на собствен начален удар сложи точка на спора.

Вторият сет отново започна с равностойни действия от страна на двамата. Майхжак вдигна оборотите и това му донесе първи точки за пробив в двубоя, но полякът не успя да ги оползотвори. Все пак по-настойчивата игра от световния номер 95 даде резултат и той си осигури чудесен шанс да вкара развръзката в решителна трета част, имайки преднина от 5:3 и сервис. Последва обаче спад в неговото представяне, а в крайна сметка изходът на частта се реши след тайбрек. В него набралият инерция Руусувуори тотално доминираше и по категоричен начин си подпечата крайната победа, след като не даде нито точка на опонента си.

Интрига до последното разиграване предложи другият полуфинал, след като в тричасова битка Жоао Соуса сломи съпротивата на Елиас Имер, надделявайки с 5:7 7:6(4) 7:5, за да се класира на своя 11-ти финал в Тура.

Отлично представящият се до момента швед показа, че неслучайно е стигнал до битка за място на финала, и започна по-добре срещата от своя съперник, повеждайки с 4:1. Имер обаче не съумя да задържи комфортния си аванс задълго и опитният Соуса се върна в играта, изравнявайки за 5:5. В крайна сметка квалификантът демонстрира по-солидна игра в заключителните геймове от частта и прибра откриващия сет на сметката си.

Двамата си размениха по един брейк в началото на втория сет, а постепенно опитният португалец напипваше верния ритъм и не след дълго 137-ият в света се откъсна напред с 4:1. Но както се случи и в първата част, повелият състезател не успя да удържи лидерството си и Имер възстанови равенството. От този момент нататък двамата нямаха проблеми в собствените си подавания, за да се стигне до тайбрек. Той вървеше точка за точка, но в средата Соуса си извоюва минибрейк, а до края остана концентриран, изравнявайки общия резултат.

В решителната част станахме свидетели на равностойната игра от страна на двамата опоненти, които бяха убедителни от линията за начален удар. Така се стигна до края на срещата, когато се появиха и първите сериозни възможности за пробив. Първо, Имер пропусна три брейкбола, които можеха да му донесат успеха, а впоследствие младият швед бе пречупен от вдъхновения португалец, който поведе с 6:5, преди окончателно да се поздрави с ценния за себе си триумф.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Пуна: Дебютант и трикратен шампион от АТР ще си оспорват трофея Владислав Риждов
Теми:  
атп | елиас имер | емил руусувуори | жоао соуса | камил майхжак | Пуна | тенис турнир в пуна

Коментари





Следвайте ни в Facebook