Първа българска победа на Уимбълдън: Топалова записа мечтан дебют в Големия шлем

от в 16:26 на 25.06.2024
Елеонора Александрова

Втората ни ракета при дамите, Гергана Топалова, донесе още един повод за радост за българските тенис почитатели. Младата тенисистка направи успешен дебют на турнирите от Големия шлем в първия кръг от квалификационната фаза на Уимбълдън, надвивайки Ела Зайдел със 7:5 6:4 за 1 час и 38 минути игрово време, реализирайки цели 10 аса и едва 12 непредизвикани грешки.  В следващия кръг тя ще срещне победителката между бронзовата медалистка от двойките в Токио, Лаура Пигоси, и Анастасия Захарова, която от своя страна достигна до третия кръг на тазгодишния Аустрелиън Оупън.

Двете тенисистки демонстрираха агресивен, но и доста рисков тенис в хода на целия първи сет, поради което обрати не липсваха. Срещата започна обещаващо за родната ни представителка, която поведе с пробив при 1:1, ала веднага след това германката изравни резултата и започваше да играе по-сигурно в следващите минути. В четвъртия гейм българката бе напът да допусне обрат, ала след драматични няколко минути, потенциалното негативни развитие на сета не се случи и следваха значително по-кратки геймове. При 6:5 обаче Топалова отново напомни на себе си от началото на първата част и реализира късен брейк, чрез който да поведе в резултата.

Сервис играта на двете тенисистки се стабилизира, но драма в геймовете не липсваха. Без да изневеряват на рисковия си тенис, те предложиха истинска битка в този момент. При 2:2 Гери имаше две възможности за брейк, ала не съумя да се възползва от тях, но още в следващото подаване Зайдел бе тази, която бе близо до това да поведе, разполагайки с три брейкпойнта, но и това не се случи. Все пак до пробив се стигна и то в най-ключовата част на сета, а именно при 4:3. Точно, когато трябваше да сервира за мача обаче Топалова започваше да играе по-колебливо и това позволи на опонентката ѝ да остане в играта. Този момент обаче не се оказа фатален за втората ни ракета при жените и още в следващия гейм, тя затвърди успеха си с 6:4.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първа българска победа на Уимбълдън: Топалова записа мечтан дебют в Големия шлем Елеонора Александрова
Теми:  
бгтенис | гергана топалова | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook