Първа голяма сензация при мъжете: Третият поставен напусна Мадрид след загуба от квалификант

от в 13:43 на 28.04.2023
Мартин Петков

Каспър Рууд до момента зад гърба си през 2023-та година има серия от разочароващи резултати, които далеч не се доближават до формата му от миналия сезон, когато игра финал на Ролан Гарос и на US Open, оставайки на два пъти в ролята на подгласник. С настъпването на клей надпреварите през тазгодишната тенис кампания норвежецът отново напомни за най-доброто си лице на корта и завоюва титлата на турнира в Ещорил, но оттогава насам отново незадоволителните резултати се върнаха на дневен ред и той последователно загуби на осминафиналите в Монте Карло и в Барселона.

Разочарованията за световния номер 4 обаче не спират дотук, след като в хода на днешния ден Рууд за сетен път през сезона не впечатли и отпадна още на старта на Мастърса в Мадрид. От слабата форма на скандинавеца пък се възползва по изключителен начин квалификантът Матео Арналди, който в първия кръг спаси мачбол срещу Беноа Пер, за да се разправи днес в последователни сетове с третия поставен в схемата, надделявайки над него за час и 35 минути на корта - 6:3 6:4, с което се класира за дебютния си Мастърс 1000 осминафинал, а допреди участието си в испанската столица нямаше дори победа в турнир от подобен калибър, и ще срещне домакинския представител Жауме Мунар.

В началото на двубоя скандинавецът имаше известно предимство при размените от дъното на корта, като напълно според очакванията пръв достигна възможност за пробив. Младият италианец обаче демонстрира здрави нерви и отрази шанса пред фаворита, като постепенно започна да придобива ритъм в играта си и печелившите комбинации от ракетата му "заваляха", при което той съумя да отмъкне подаването на двукратния финалист от Шлема. Отговорът на Рууд дойде светкавично, след като той намали броя на неточностите в представянето и осъществи рибрейк, достигайки впоследствие възможност да излезе еднолично напред в резултата, ала нов спад беляза играта му в ключовите моменти от сета, когато Арналди се възползва по блестящ начин от кризата при норвежеца и реализира късен пробив в осмия гейм, за да направи първата крачка по пътя към сензационната си победа.

Световният номер 105 продължи минутите си на пълна доминация на корта и на старта на втората част, когато увеличи серията си на 17 поредни спечелени точки, като поведе с аванс от брейк, но норвежецът се завърна от 0:40 и предотврати това да инкасира втори такъв. Впоследствие съотношението на силите се изравни, като третият поставен в схемата постепенно започна да взима превес над квалификанта на ретур и разполагаше с точка за изравняване на резултата. Изправен до стената, Арналди отново не трепна пред брейкбола за фаворита, като го спаси и със завидна увереност оттам до края на срещата подпечата най-голямата победа в своята кариера.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първа голяма сензация при мъжете: Третият поставен напусна Мадрид след загуба от квалификант Мартин Петков
Теми:  
atp | каспър рууд | мадрид

Коментари





Следвайте ни в Facebook