Първа сензация на Уимбълдън: "Щастлив губещ" изхвърли 11-ия поставен още на старта!

от в 22:07 на 03.07.2023
Мартин Петков

Голямата изненада в първия ден на Уимбълдън при мъжете безспорно е отпадането на световния номер 12 и бивш четвъртфиналист в турнира Феликс Оже-Алиасим. В герой пък се превърна "щастливият губещ" Майкъл Мо, който още в първия кръг на квалификациите спаси два мачбола срещу третата ни ракета Адриан Андреев и го надигра, за да се стигне до днешния му сензационен триумф над 11-ия поставен, дошъл след 4-часова битка - 7:6(4) 6:7(4) 7:6(4) 6:4. По този начин световният номер 119 се класира за втория кръг на най-стария тенис турнир и ще опита да продължи кампанията си на "свещената трева", срещайки наглед по-леко препятствие в лицето на квалификанта Максимилиан Мартерер.

Откриващата част на двубоя не ни предложи особено интригуващи мигове, след като сервиращите изцяло дирижираха случващото се и единственият брейкбол се откри пред американеца в 11-ия гейм, ала Феликс пласира безупречно началния си удар в ключовата ситуация и предизвика изиграването на тайбрек. В него Мо не предприе никакви излишни рискове и се облагодетелства от множеството неточности от ракетата на фаворита, за да поведе в общия резултат на срещата.

Развитието на втория сет на практика се оказа аналогично с видяното досега и шансовете пред посрещачите бяха лимитирани близо до абсолютния минимум, преди в 11-ия гейм канадецът най-после да намери своя форхенд в атакуващ план, за да пробие наглед решаващо. Застанал на сервис в опит да завоюва частта, Оже-Алиасим се пропука пагубно и пропиля аванс от 40:15, за да станем свидетели на нов тайбрек, в който обаче превъзходството бе изцяло на страната на бившия четвъртфиналист и равенството в отделните сетове бе подновено.

В третата част световният номер 119 за момент допусна известен спад в равнището на сервиса и мигновено трябваше да отразява брейкболи, ала остана хладнокръвен и оцеля, за да може в самия завършек на сета да отмъкне началния удар на Феликс за първи път в хода на сблъсъка - 6:5. Спечеленото от американеца предимство обаче не издържа дълго и 11-ият поставен светкавично се мобилизира, за да вкара мача в трети дълъг гейм, където видимо всичко се развиваше по вкуса му и той поведе с 4:1 точки, но оттам насетне капитулира пред собствените си грешки и загуби следващите шест разигравания, с което "щастливият губещ" отново излезе напред в резултата.

С настъпването на четвъртата част началният удар на световния номер 12 също изгуби от качеството си и впечатлението, че екзекуторът на Адриан Андреев има известно надмощие над фаворита се онагледи от факта, че той разполагаше с брейкбол на самия старт. Въпреки трудностите си, създаване до голяма степен от самия него, Оже-Алиасим отстоя своето и двубоят влезе в ритъма с доминация на сервиращите, за да бъдем отведени до решаващия 10-и гейм, когато канадецът сбърка последователно удари от рутинна позиция и Майкъл Мо се възползва още от първия си мачбол, за да официализира сензационната си победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първа сензация на Уимбълдън: "Щастлив губещ" изхвърли 11-ия поставен още на старта! Мартин Петков
Теми:  
atp | майкъл мо | уимбълдън | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook