Първа титла от 3 години насам: Томова покори Сарагоса и ще запише рекордно класиране в WTA!

от в 15:53 на 16.04.2023
Калоян Соколов

Виктория Томова откри безапелационно сезона си на клей и грабна своята най-голяма титла от четири години насам. Първата ни ракета при дамите се класира без загубен сет за финала на надпреварата от категория W80 в испанския град Сарагоса, а в него надигра четвъртата поставена Тереза Мартинцова от Чехия - 4:6 6:2 6:3.

Това е 17-а титла в кариерата на Вики и първа такава от 2020-а насам. Досега софиянката имаше само един трофей от толкова престижно състезание, който завоюва във френския град Биариц преди четири години. Триумфът пък ще позволи на Вики да прелети с цели 23 места напред и от утре тя ще заема своята върхова 75-а позиция в световната ранглиста.

Първият сет се превърна в истински фестивал на пробивите, като нито една от двете тенисистки не можа да задържи подаването си до 4:4 гейма. Тогава най-после чехкинята се справи с тази задача, удържайки сервиса си на нула, и впоследствие отново нямаше проблеми да отмъкне началния удар на българката, за да се поздрави с успеха в частта.

Вторият сет стартира с нова серия от три пробива, но този път Вики беше тази, която първа намери сили да спечели собствен сервис гейм и скоро излезе напред с преднина от 4:1. Оттам насетне българката вече изглеждаше много по-уверена, когато разполагаше с началния удар и с лекота вкара сблъсъка в решителна част.

Там Мартинцова се откъсна с брейк напред за 3:1 и имаше всички шансове да затвърди взетото предимство, само че втората поставена се бореше с всички сили и възстанови паритета за 3:3. Нашата сънародника далеч нямаше намерение да спира дотук и до приключване на двубоя просто не можеше да пропусне удар, като не даде нито гейм повече на чехкинята и така грабна трофея в Сарагоса, печелейки 100 точки за ранглистата и над 12 хиляди долара от наградния фонд.

През следващата седмица пък Вики ще се изява на червените кортове в португалския град Оейраш, а надпреварата е от категория W100 и нашето момиче се нуждае от нов силен резултат, защото има да защитава финал от миналата година.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първа титла от 3 години насам: Томова покори Сарагоса и ще запише рекордно класиране в WTA! Калоян Соколов
Теми:  
ITF | wta | бгтенис | виктория томова | сарагоса

Коментари





Следвайте ни в Facebook