Първа топ 10 жертва при мъжете: Рубльов не взе нито сет на Арналди и напусна Ролан Гарос

от в 16:05 на 31.05.2024
Елеонора Александрова

Действащият шампион в Мадрид, Андрей Рубльов, влезе в надпреварата в Ролан Гарос, като един от големите фаворити за титлата във френската столица. Показателни за това бяха и първите му два мача в Париж, в които той показваше най-доброто от себе си и с лекота продължи към третия кръг. Там обаче руснакът претърпя неочаквано трисетово поражение на една от младите надежди на италианския тенис, Матео Арналди. Световният номер 35 надви първата ракета на Русия със 7:6(6) 6:2 6:4 и се класира за дебютния си осминафинал на турнир в най-големия турнир на клей, където би могъл да срещне Стефанос Циципас, ако евентуално гъркът победи Жижен Жанг.

Още в самото начало на сета Арналди даде сериозна заявка за истинска битка срещу фаворита. Във втория гейм пред него се отвориха три възможности за пробив, но руснакът показа характер и не позволи пробивът да се случи. Следваха равностойни минути до 3:3, когато агресивната игра зад основната линия на Рубльов влезе в действие. Това накара италианецът да играе по-пасивно от обикновено и по този начин 6-тият в света си осигури необходимата преднина.

Третата ракета на Италия обаче далеч не изглеждаше готов да отстъпи на именития си противник и веднага след това изравни резултата. Следваха още няколко минути на геймове с надмощие на сервиращите, докато не се стигна до тайбрек.

Дългият гейм започна по обещаващ начин за италианеца, който реализира минибрейк, чрез който да си осигури солидна преднина. След 5:3 Арналди постепенно започваше да допуска грешки и бе близо до това да повтори случилото се с Коболи в мача си срещу Руне, губейки следващите три точки. Това позволи на Рубльов да сервира за сета, ала точно тогава младият му опонент показа, че зад силното си начало на тайбрека няма случайни неща и възвръщайки си контрола, спечели частта с три поредни точки за 8:6.

Вторият не започна по най-добрия начин за двамата тенисисти, които си размениха по един пробив. Постепенно обаче Арналди започваше да показва пълния си потенциал на корта, налагайки страхотните си силно лифтирани удари, подходяща за клей настилка. Това принуди Рубльов да допуска множество неточности, а световният номер 35 наложи такава доминация над шампиона от Мадрид, че след 2:2 не позволи на именития си съперник да спечели гейм и така да се доближи до една от най-големите победи в кариерата си, а Рубльов изгуби изцяло контрол над емоциите си.

Въпреки негативните преживявания, които Рубльов изпита във втория сет, в третия той бе напълно прероден, без да изглежда готов да отстъпи в три сета на по-ниско ранкирания си противник. От своя страна 35-тият в света не бе готов да се подчини на многократния "мейджър" четвъртфиналист. Първата половина на третата част ни поднесе напълно равностойна битка.

Седмият гейм се оказа повратната точка на сета и преломен за развитието на мача. Демоните на Рубльов от втория сет се завърнаха, за сметка на солидната игра на Арналди, което позволи на аутсойдера да реализира пробив в най-неудобния за руснака момент. 22-годишният тенисист бе безпогрешен в следващия си сермис гейм и се поздрави с една от най-големите си победи някога, а шампионът от Мадрид за втора поредна година напуска Ролан Гарос след поражение в третия кръг от италианец на "Сюзан Ленглен", тъй като през 2023-та беше победен от Лоренцо Сонего в същата фаза.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първа топ 10 жертва при мъжете: Рубльов не взе нито сет на Арналди и напусна Ролан Гарос Елеонора Александрова
Теми:  
atp | андрей рубльов | матео арналди | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook