Първата българска победа на Ролан Гарос е факт: Каратанчева с дебютен успех от 4 години насам!

от в 12:43 на 22.05.2023
Калоян Соколов

Сесил Каратанчева постигна първата българска победа на Ролан Гарос. Бившата ни първа ракета се завърна изненадващо в Тура през миналия месец след 4-годишно отсъствие, като не спечели нито сет в предходните си две турнирни изяви, но Париж неслучайно е любимата тенис дестинация на Сесил, чиито най-големи успехи са постигнати именно във френската столица. Каратанчева печели титлата при девойките през 2004-та година, а впоследствие шокира спортната общественост, достигайки до четвъртфиналите на същинския Ролан Гарос, въпреки че е едва на 15 години.

Всичко това ни показва, че всичко се случва с причина и определено нямаше по-подходящо тенис място за нашата сънародничка да запише своята дебютна победа, откакто поднови състезателна дейност. Бившата номер 35 не направи особено убедителен старт, но постепенно се разигра и в крайна сметка преодоля съпротивата на мексиканката Фернанда Контрерас Гомес, която през миналата година достигна до втория кръг на основната схема - 3:6 6:1 6:3. Така родната ни представителка се класира за втория квалификационен кръг, където ще премери сили с водачката в пресявките, а именно Камила Осорио Серано, която само преди седмица надви Каролин Гарсия и достигна до осминафиналите на WTA 1000 надпреварата в Рим.

Българката откри срещата с убедителен сервис гейм в своя полза, но оттам насетне беше напълно изоставена от своя начален удар, като двойните грешки изобилстваха от нейната ракета. Мексиканката също имаше сериозни проблеми в собствените си подавания и станахме свидетели на серия от четири поредни пробива, след която резултатът беше 3:3. За съжаление, то Гомес намери начин да стабилизира изявите си от сервис линията, докато Каратанчева продължаваше да бъде все толкова колеблива и закономерно не спечели повече гейм в откриващия сет.

Постепенно Сесил започна все по-често да вкарва първия си начален удар в корта и можехме вече ясно да видим, че има сериозно предимство спрямо опонентката си в разиграванията от дъното на корта. Някогашната четвъртфиналистка натискаше сериозно едноръкия бекхенд на световната номер 198, която отговаряше единствено с къси слайсове, а те ставаха лесна плячка за агресивния бекхенд на нашата сънародничка.

Игровото преимущество на Каратанчева ставаше все по-явно и тя отвори огромна преднина от 5:0 гейма, като спокойно можеше дори да затвори частта с "геврек", но Контрерас Гомес все пак съумя да се разпише в резултата, само че нямаше сили да направи нещо повече и победителката щеше да бъде определена в трети решителен сет.

Там родната ни представителка продължи да доминира тотално на корта и правеше уинър след уинър, за да вземе аванс от 4:0. Тогава мексиканката взе медицинско прекъсване, след което нещата изцяло се обърнаха и тя заигра отново на нивото от края на първия сет, намалявайки пасива си до 3:4.

Софиянката пък веднага отговори на предизвикателството и реализира нов брейк, с който си спечели правото да сервира за крайна победа. В следващите минути се разигра същинска драма, защото Контрерас Гомес имаше цели пет възможности да осъществи пробив, но нашето момиче устоя на натиска и откри победоносно българското участие на Ролан Гарос!

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първата българска победа на Ролан Гарос е факт: Каратанчева с дебютен успех от 4 години насам! Калоян Соколов
Теми:  
wta | бгтенис | гомес | Обзори | ролан гарос | сесил каратанчева | фернанда контрерас

Коментари





Следвайте ни в Facebook