Първата голяма сензация за сезона е факт: Световната №56 шокира Пегула на United Cup!

от в 07:09 на 31.12.2023
Мартин Петков

Кейти Боултър поднесе първата голяма сензация в женския тенис за новата тенис година, след като изигра навярно един от най-добрите мачове в кариерата си изобщо и повали Джесика Пегула, за да донесе ценна точка на Великобритания срещу САЩ в съревнованието на United Cup. Световната номер 56 в даден момент от двубоя изоставаше със сет и два пробива пасив, но дори но това не я демонстрира да търси победата над представителката на топ 5, като с развитието на срещата тя непрестанно подобряваше представянето си и в крайна сметка осъществи немислим обрат, дошъл след близо тричасова битка на корта в Пърт - 5:7 6:4 6:4.

С това шампионката от турнира в Нотингам носи ключов ранен аванс на родината си в генералния сблъсък от група С, преди в следващия мач между първите ракети на мъжете Камерън Нори да срещне Тейлър Фриц.

Стартът на двубоя ясно ни загатна за множеството интригуващи моменти, които ни очакват в мача, предвид факта че станахме свидетели на бърза размяна на пробиви в дебютните минути от дуела. Впоследствие Боултър видимо установи известен игрови превес и започна да нанася все повече печеливши отигравания от своя форхенд, като на свой ред се сдоби с преднина от 4:2 в резултата, ала американката не ѝ остана длъжна и мигновено отговори с рибрейк.

Това обаче далеч не сломи духа на британката, която продължи да е все така умела в конструирането на атаките си и продуцираше завиден брой уинъри, отвели я до цели три сетбола в десетия гейм, когато обаче Пегула запази завидно хладнокръвие, за да оцелее във въпросната ситуация, което ѝ позволи изцяло да преобърне психологическия развой на събитията в срещата и тя материализира шанса си да пробие в следващите минути, отмъквайки успеха в откриващата част.

Натрупаната инерция от световната номер 5 бе отлично експлоатирана и в началото на втория сет, когато тя зададе твърде високо летвата в размените от дъното на корта и лимитира представянето си откъм неточности, за да се сдобие с преднина от двоен пробив - 3:0. Доближила се максимално до поражението в двубоя, шампионката от Нотингам видимо прие още по-агресивна позиция и все по-често можехме да проследим как неизменно търси да порази целта с печеливш удар, като именно тези ѝ опити започнаха да се облагодетелстват с все по-голяма успеваемост и скоропостижно картината в сблъсъка се промени драстично.

На първо време Боултър отстоя последователно на два пъти подаванията си след отрази брейкболи, докато носена на гребена на вълната навакса изцяло изоставането си, за да бъдем отведени до десетия гейм, когато тя вдигна още повече оборотите и съумя да поднови равенството в общия резултат на съревнованието.

Случилото се наглед далеч не притесни първата ракета на "янките", която демонстрира подобрение в играта си на старта на решителната трета част и потегли с ранен пробив аванс. Отговорът на британката обаче дойде светкавично и тя отново съумя да наложи до известна степен своето превъзходство, което ѝ позволи да откликне на предизвикателството с рибрейк и паритетът възцари на корта в Пърт. 

Оттам насетне сервиращите най-после съумяха да установят контрол върху случващото се в двубоя само за да бъдем отведени до заключителните мигове в срещата, когато след размяната на три поредни пробива играещата на абсолютна висота Боултър напълно обезличи защитния тенис на световната номер 5, благодарение на отлично продуцираните си атаки, и заслужи крайния успех.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първата голяма сензация за сезона е факт: Световната №56 шокира Пегула на United Cup! Мартин Петков
Теми:  
united cup | великобритания | джесика пегула | кейти боултър | САЩ

Коментари





Следвайте ни в Facebook