Първата от много: Дрейпър сломи 2-кратния шампион Беретини и грабна трофея в Щутгарт!

от в 15:31 на 16.06.2024
Калоян Соколов

Джак Дрейпър завоюва своята първа ATP титла в кариерата си. Досега 22-годишният играч имаше да загубени финала (в София и Аделаида), но днес доказа, че тревата категорично е най-удобната настилка за него и сломи съпротивата на двукратния шампион Матео Беретини, за да се поздрави със спечелването на трофея от ATP 250 турнира в Щутгарт - 3:6 7:6(5) 6:4 за 2 часа и 8 минути игрово време. По този начин Дрейпър ще прогресира до номер 31 в световната ранглиста и ще бъда новата първа ракета на Великобритания, а днешният успех със сигурност ще му позволи да бъде поставен на предстоящия Уимбълдън, където определено се очертава да бъде сериозна заплаха за фаворитите.

Беретини показа, че е врял и кипял в подобни битки, след като сервираше изключително убедително от самото начало. Дрейпър пък не приличаше на онзи тенисист, който направи 31 аса при победата си над защитаващия шампион Франсис Тиафо и загуби подаването си още в четвъртия гейм, а италианецът с лекота затвърди взетото си предимство в резултата и скоро водеше с 4:1. Постепенно младият британец се отпусна и минаваше безпроблемно през подаванията си, но бившият номер 6 демонстрира, че направата на рибрейк е почти невъзможна задача срещу него на тревна настилка и скоро откриващата част беше в историята.

Вторият сет се превърна в същински сервис мастър клас на двамата играчи и посрещачите нямаха абсолютно никакви шансове до 5:4 в полза на 22-годишния тенисист. Тогава той осъществи серия от много агресивни ретури и вкара съперника си в разигравания от основната линия, където определено Дрейпър показваше повече аргументи. Това позволи на световния номер 40 да достигне до два сетбола, но бившият финалист от Уимбълдън не трепна и си помогна за пореден път с гръмотевичния си начален удар, за да изравни при 5:5.

Следващият гейм пък донесе два скрити мачбола пред Беретини, само че той се пропука на ретур и в крайна сметка се стигна до тайбрек. Там 2-кратният шампион пръв реализира мини брейк за преднина от 3:2 точки, ала вторите му сервиси се превърнаха в лесна плячка за левичаря, който достигна до сетбол след светкавичен ретур уинър от форхенд, а след това 6-ият поставен изпълни съвършено прийома сервис-воле, за да вкара финала в трети решителен сет.

Там шампионът от Маракеш беше изключително безкомпромисен в своите сервис геймове и наглед изглеждаше само въпрос на време, докато станем свидетели на пробив в негова полза. Дрейпър обаче някак оцеляваше и не се страхуваше да атакува мрежата в най-важните точки, като точно така спаси брейкбол в шестия гейм. Този момент сякаш даде криле на британеца, защото той притисна своя съперник още при следващото му подаване и реализира брейк, който в крайна сметка му постла пътя към неговата дебютна титла в ATP Тура!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първата от много: Дрейпър сломи 2-кратния шампион Беретини и грабна трофея в Щутгарт! Калоян Соколов
Теми:  
atp | джак дрейпър | матео беретини | Обзори | щутгарт

Коментари





Следвайте ни в Facebook