Първата победа за сезона е факт: Григор срази Гофен и изравни резултата срещу Белгия

от в 07:54 на 31.12.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров винаги е обичал да се изправя срещу Давид Гофен, като голямата част от най-приятните му спомени в кариерата са свързани с победи над белгиеца, визирайки класирането за полуфиналите на Аустрелиън Оупън през 2017-та, както и титлите в София и тази от финалите на ATP. Всъщност първата ни ракета е допускал едва две поражения от общо десет мача, но последната им среща беше спечелена именно от Гофен, като това се случи в груповата фаза на ATP Cup през 2020-та, когато Белгия изхвърли България от надпреварата.

Сега обаче родният ни представител имаше възможност да се реваншира в друг отборен турнир, а именно United Cup, където жребият отново противопостави нашата селекция на белгийците и този път Гришо не остави шансове на своя добър приятел, надигравайки го с комфортното 6:4 7:5 и така изравни общия резултата в сблъсъка на 1:1. По този начин хасковлията записа дебютната си победа за 2023-та и запази интригата в съревнованието между двете страни, което ще бъде решено през утрешния ден с нови три двубоя.

Началото беше далеч по-добро за нашия сънародник, който печелеше много точки с помощта на първото си подаване и действаше максимално агресивно при първа възможност. Григор се опитваше да отиграва от форхенд непрекъснато и агресивната му настройка даваше отлични резултати, защото той съвсем скоро се откъсна напред с 4:1 гейма. Изведнъж играта на българина се срина, като грешките изобилстваха и това го накара да забави темпото, само че Гофен доминираше в дългите разигравания и атакуваше пасивните слайсове на бившия номер три. Всички тези обстоятелства позволиха на белгиеца да възстанови паритета при 4:4, ала хасковлията се опомни в точния момент и завоюва първата част, отмъквайки още веднъж съперниковия начален удар.

За съжаление, то наред беше нов спад от страна на най-добрия български тенисист, докато белгиецът вземаше топката все по-рано и заслужено поведе с ранен пробив. Магията на Димитров заработи с пълна сила в следващия гейм, когато той първо реализира фамозен лоб с гръб към полето на съперника, а впоследствие пласира светкавичен ретур уинър. Рибрейкът пък не закъсня с нито секунда, но изпитанията пред първата ни ракета далеч не бяха приключили, тъй като Гофен на цели пет път можеше да си възвърне предимството в резултата, само че Гришо удържа в над 10-минутен маратон, за да поведе с 2:1. Оттам насетне силите бяха крайно изравнени, а световният номер 53 неколкократно успешно прибягваше до коронния си бекхенд по правата. Въпреки сериозното предизвикателство от другата страна на мрежата, то Димитров запази хладнокръвие и приключи нещата в своя полза с брейк в последния възможен момент.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първата победа за сезона е факт: Григор срази Гофен и изравни резултата срещу Белгия Калоян Соколов
Теми:  
united cup | бгтенис | белгия | българия | григор димитров | давид гофен | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook