Първият китаец с топ 5 победа в историята: Жанг шокира миналогодишния финалист на US Open!

от в 07:10 на 31.08.2023
Калоян Соколов

 Жижен Жанг е първият китаец от създаването на ATP Тура насам, който надиграва представител на топ 5. Азиатецът повали миналогодишния финалист Каспър Рууд, за да продължи към третия кръг кръг на US Open, след като триумфира в епична 5-сетова битка, която продължи 3 часа и 19 минути - 6:4 5:7 6:2 0:6 6:2.

По този начин световният номер 67 ще дебютира в третия кръг на надпреварата в Ню Йорк, а серията му спокойно би могла да продължи, защото там го очаква сблъсък с квалификанта Ринки Хиджиката (световен номер 110). Норвежецът пък ще се раздели с цели 1555 точки от своя актив за световната ранглиста и ще бъде на ръба от това да напусне топ 10 при следващото обновяване на класацията.

Непоставеният тенисист напълно контролираше срещата в началните минути и още в първия сервис гейм на Рууд разполагаше с четири точки за пробив, но не можа да се възползва от тях. В крайна сметка логичното се случи, тъй като Жанг отмъкна следващото подаване на световния номер 5 и оттам насетне не му даде никакви шансове да се върне в сета, налагайки високо темпо на игра, което се дължеше най-вече на неговите топовни форхенди.

Втората част отново се развиваше с преимущество на по-нискоранкирания тенисист, който с лекота променяше посоката на разиграванията и експлоатираше максимално твърде дефанзивната позиция на скандинавеца. Миналогодишният финалист обаче се бореше с всички сили и отрази редица брейкболи, за да най-после сам си създаде такъв, чиято реализация дойде в 12-ия гейм и общият резултат беше изравнен.

Последва светкавична реакция от страна на аутсайдера, чиито удари сякаш дори ставаха все по-силни с напредването на мача. Жанг бързо взе преднина от 2:0 в следващия сет и в него загуби общо три точки на собствен начален удар, като дори удвои аванса си и вече водеше с 2:1 в отделните части.

Противно на всякаква логика, то четвъртият сет стартира със серия от осем поредни точки на световния номер 5, който заигра на границата на съвършенството и не отпусна нито един гейм на опонета си, вкарвайки сблъсъка в решителелна част.

В нея азиатецът бързо си осигури три поредни точки за пробив и изстреля поредния си уинър, с чиято помощ се откъсна решително в срещата, тъй като впоследствие не трепна на собствен сервис и се справяше отлично с напрежението. Рууд се опита да заиграе по-агресивно, но китаецът беше сграбчил здраво водачеството в сблъсъка и сложи точка на спора, реализирайки още един пробив, с което подпечата втората си поредна 5-сетова победа!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първият китаец с топ 5 победа в историята: Жанг шокира миналогодишния финалист на US Open! Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open | жижен жанг | каспър рууд | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook