Първият отпаднал поставен на Уимбълдън: Шаповалов се събуди и отстрани финалиста от Рим

от в 17:45 на 01.07.2024
Елеонора Александрова

Денис Шаповалов влезе в ATP тура, като един от най-големите таланти през последните години. Още преди да бе навършил 23, канадецът съумя да влезе в челната десетка и да достигне поне до четвъртфинал във всички турнири от Големия шлем, с изключение на Ролан Гарос. Спадът във формата му, след 2022-ра, съчетан с контузията, която той получи веднага след Уимбълдън през миналата година, се отразиха на представянето на северноамериканеца, който през този сезон е бледа сянка на себе си от предходните сезони и в момента се намира под номер 121.

Днес, именно в турнира, който му донесе контузията, поради която пропусна остатъка от миналия сезон, бившият номер 10 записа една от най-важните си победа през сезона. Шаповалов напомни на себе си с безапелационна победа срещу представителя на топ 20 и тазгодишен Мастърс финалист, Николас Джари с резултат 6:1 7:5 6:4 и в следващия кръг ще срещне Даниел Алтмайер или Артур Фери.

Още в самото начало световният номер 20 не се чувстваше комфортно на тревната настилка, а това си пролича при множеството неточности, както при разиграванията, така и при проблемите му от сервис линията. За разлика от него, Шаповалов успя да наложи нестандартния си експлозивен стил на игра и запазвайки силно темпо до самия край на сета, поведе в резултата, губейки само един гейм.

Втората част ни предложи много по-равностоен двубой. Канадецът започна също толкова ударно, разполагайки с три брейкпойнта. Чилиецът обаче започваше да играе по-смело и агресивно, което му позволи да се спаси от поредния загубен гейм от собствен сервис. Бившият "мейджър" полуфиналист, от своя страна, започваше да предимството си при разиграванията  на съперникововия начален удар. Наре бяха лесно спечелени геймове за сервиращите, но при 5:5, Шаповалов реализира решителен брейк и измъкна сета.

Последната част започна с пет поредни гейма на нула, като петият бе пробив в полза на канадеца. Въпреки удобната ситуация в която се намираше, точно тогава Шаповалов доведе до леко отпускане в неговата игра, което позволи на Джари да играе по-освободено и следователно да се приближи към това да изравни резултата. Късметът обаче беше на страната на настоящия световен номер 121, като филето го покри неколкократно и той успя да запази преднината си до самия край на сета и по този начин започна успешно участието си в Уимбълдън!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първият отпаднал поставен на Уимбълдън: Шаповалов се събуди и отстрани финалиста от Рим Елеонора Александрова
Теми:  
atp | денис шаповалов | Николас Джари | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook