Първият отпаднал поставен при мъжете: 19-годишният Шанг сътвори ранна изненада на US Open

от в 21:22 на 26.08.2024
Калоян Соколов

Александър Бублик се превърна в първия поставен, който отпада на US Open при мъжете. Световният номер 27 допусна четвъртото си поредно поражение, отстъпвайки на китайския тийнейджър Джунченг Шанг, когото Григор Димитров обърна от 0:2 във втория кръг на Уимбълдън. Срещата между Бублик и 19-годишния състезател ни предложи дебютната 5-сетова битка от началото на надпреварата в Ню Йорк, а азиатецът сътвори обрат от 1:2 сета, за да се поздрави с победа при първата си поява в основната схема на US Open - 6:4 3:6 5:7 6:3 6:4 za 3 часа и 37 минути игрово време.

По този начин Шанг си гарантира сблъсък с Роберто Карбайес Баена във втори кръг на надпреварата, като вече е печелил мачове на всички "мейджър" състезания без Ролан Гарос. Освен това китаецът записа трета победа над топ 30 представител за сезона, след като през последните месеци надигра Франсис Тиафо и Бен Шелтън.

Още в самото начало се видя, че младокът стои по-добре от дъното на корта, но по-високоранкираният играч не му даваше никави шансове на ретур, печелейки с лекота своите подавания. Тийнейджърът обаче не се отчая и дочака спад в играта на непредсказуемия си съперник, за да го пробие на нула при 4:4 и така да спечели откриващия сет.

Отговорът на бившия номер 17 не закъсня и той реши да изкара съперника си извън ритъм с редица излизания към мрежата. Тази стратегия проработи, имайки предвид, че Бублик спечели 9 от 10 точки в близост до филето, а освен това непоставеният играч взе едва 3 разигравания при първи сервис на своя опонент. Така казахстанецът постави младока под сериозен натиск и осъществи брейк в осмия гейм, който му позволи да изравни общия резултат.

Поставеният състезател оцеляваше на ръба в третия сет, където спаси цели 6 точки за пробив, но някак получи правото да сервира при 5:3 в своя полза, но тогава двойните грешки завладяха неговата игра и имахме паритет при 5:5. Ударите на левичаря обаче омекнаха твърде много и по-високоранкираният състезател се възползва от това, печелейки с лекота следващите два гейма, за да вземе аванс от 2:1 сета в своя полза.

Изведнъж физическите сили на Бублик изцяло го напуснаха и броени минути отнеха на Шанг да се откъсне напред с 5:0 в четвъртата част. Последва медицински таймаут, а изглежда това помогна на шоумена да възстанови своите сили и той намали пасива си до 3:5, но нямаше сили за нещо повече и така победителят трябваше да бъде определен в пети сет.

Там тийнейджърът пръв нанесе своя удар, само че бившият шампион в Хале отвърна с рибрейк и равенството властваше на корта при 3:3. Тогава обаче видяхме същинско тенис харакири от страна на казахстанеца, който трупаше грешка след грешка в актива си и Шанг много скоро можеше да се поздрави с една от най-големите победи в своята кариера!

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първият отпаднал поставен при мъжете: 19-годишният Шанг сътвори ранна изненада на US Open Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | александър бублик | джунченг шанг | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook