Първият роден през 2005-та с ATP титла: Местен любимец шокира Музети на финала в Чънгду!

от в 15:54 на 24.09.2024
Елеонора Александрова

Джунченг Шанг е новият шампион на ATP 250 надпреварата в Чънду. 19-годишният талант спечели своята дебютна ATP титла, на родна земя, побеждавайки топ поставения Лоренцо Музети със 7:6(4) 6:1 за 1 час и 41 минути игрово време. Така той става най-къснороденият тенисист (2005-та), спечелил трофей на ниво ATP, след като преодоля съпротивата на Кей Нишикори, Роман Сафиулин, Александър Бублик и Яник Ханфман, за да стигне до финала и се доближава все повече до първите 50 (от следващата седмица ще е под номер 52).

Финалистите ни предложиха тенис от най-високо ниво в началните минути, а още тогава се видя, че Музети ще трябва да се потруди сериозно, за да преодолее съпротивата на местния любимец. Двамата играчи печелеха успешно подаванията си до 2:2, когато левичарят достигна до два брейкбола, само че световният номер 19 не трепна и измъкна сервис гейма си. Шанг обаче продължи да настоява на ретур и проби за аванс от 6:5, само че нервите се оказаха лош съветник за нео и в крайна сметка се стигна до тайбрек.

Дългият гейм започна равностойно, като двамата тенисисти си размениха по един минипробив, след което по-нискоранкираният тенисист пое инициативата и без да загуби точка повече на свой сервис повече, затвори сета в своя полза.

Спечеленият тайбрек даде необходимото самочувствие на представителя на домакините да покаже още по-добър тенис във втората част. Шанг действаше агресивно и най-вече разнообразно, което затрудни допълнително бронзовия медалист от Париж, чиято игра претъпря много сериозен спад, а  това позволи на азиатеца да реализира ранен пробив.

Тийнейджърът продължаваше да лети по корта и с лекота задържа подаването си, за да поведе с 3:0, а оттам насетне най-вокоранкираният тийнейджър в световния тенис не даде никакви шансове на топ поставения, отпускайки му само още един гейм до края на сблъсъка.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първият роден през 2005-та с ATP титла: Местен любимец шокира Музети на финала в Чънгду! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | джунченг шанг | лоренцо музети | Обзори | чънду

Коментари





Следвайте ни в Facebook