Първите в историята от Азия: Вижте кои са двамата нови членове на тенис залата на славата

от в 16:12 на 21.07.2024
Елеонора Александрова

Виджай Амритраж и Леандер Паес пренапинаписаха историята на азиатския тенис. Индийските легенди на спорта станаха първите тенисисти от най-големия континент в света, присъединили се към "Международната зала на славата" в Нюпорт, където място намират всички най-велики оттеглили се вече състезатели.

Приносът към родината им е сериозен, тъй като преди тях Индия не е имала звезда в тениса. Интересно е да се спомене, че пътищата на двамата се преплитат, тъй като Паеш, който е с 20 години по-млад от сънародника си, е бил част от академията на Амритраж.

Въпреки здравословните си проблеми в младежките си години, Виджай Амритраж определено може да бъде определен, като пионерът на индийския тенис. Той става първият и остава единственият тенисист в историята на родината си, достигнал до "мейджър" четвъртфинал на сингъл. Той постига това цели 4 пъти - два пъти на Уимбълдън (през 1973-та и 1981-ра) и два пъти на US Оупън (през 1973-та и 1974-та). Той също така достига до полуфиналите при двойките на Уимбълдън през 1976-та (заедно с брат си, Анан). Най-доброто класиране на Амритраж е 18-то място в класацията поединино и 23-то при тандемите.

Макар и със значително по-скромни статистически данни при синглите, Леандер Паеш също остава в историята, като един от най-успешните индийски тенисисти за всички времена. През 1996-та година, той шокира света на спорта, завоювайки бронзов медал на сингъл от Олимпийските игри в Атланта, когато взема участие с "уайлдкард". Неговото най-добро класиране поединично е 73-то място, но далеч по-успешна му е кариерата на двойки, където печели цели 65 титли, 18 от които на турнири от Големия шлем (8 при мъжките двойки и 10 при смесените) и за дълъг период от време оглавява световната ранглиста, партнирайки си с топ играчи като Махеш Бупати, Лукаш Длоухи, Мартин Дам, Мартина Навратилова, Мартина Хингис и Радек Щепанек.

Източник: ATP


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първите в историята от Азия: Вижте кои са двамата нови членове на тенис залата на славата Елеонора Александрова
Теми:  
atp | виджай армитраж | леандер паеш | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook