Първото място е все по-далеч: Надал беше бледa своя сянка и отстъпи на Оже-Алиасим

от в 16:59 на 15.11.2022
Калоян Соколов

През днешния ден предстоеше да се изиграят вторите мачове от Зелената група на финалите на ATP в Торино, като програмата трябваше да открият двамата играчи, които допуснаха поражения в откриващите си сблъсъци, а именно Рафаел Надал и Феликс Оже-Алиасим. Двубоят имаше огромно значение за 22-кратния носител на "мейджър" трофеи, защото евентуална нова загуба щеше да означава почти сигурно отпадане от състезанието и освен това Матадора трябваше да се прости с надеждите си да оглави класацията на ATP в края на сезона.

В крайна сметка възможно най-негативния сценарий за манакореца се сбъдна, тъй като Феликс Оже-Алиасим го надигра за пръв път през своята кариера и така до голяма степен елиминира Надал от съревнованието в Торино - 6:3 6:4. Това означава, че Карлос Алкарас почти на 100 процента ще завърши годината под номер едно в подреждането на професионалните играчи, а канадецът ще търси да си подсигури мястото в следващата фаза този четвъртък, когато ще излезе в решителна битка на корта срещу Тейлър Фриц.

Срещата започна по-добре за Матадора, чиито удари от основната линия бяха далеч по-стабилни, докато канадецът рискуваше прекомерно много и грешките от ракетата му се увеличаваха с всяка изминала минута. Това позволи на Рафа пръв да достигне до две поредни точки за пробив, но последва неспасяем сервис на Оже-Алиасим, а впоследствие световният номер две заби топката в мрежата при опита си да размине своя съперник и шампионът от Базел съумя да измъкне подаването си. Надал продължаваше да има сериозно предимство в разиграванията и днес беше далеч по-клиничен в опитите си да завършва точката с любимия си форхенд, което му позволи съвсем скоро отново да се сдобие с поредица от брейкболи.

Отново обаче началният удар на канадеца беше спасителен пояс за него и той някак намираше начин да поддържа преднината си до 4:3 в своя полза, макар че категорично беше надиграван. Бившият водач в ранглистата се откъсна с 40:0 напред в следващия гейм и изглеждаше, че ще станем свидетели на поредното изравняване в резултата, само че последваха две поредни двойни грешки от страна на испанеца и изведнъж пред 22-годишния играч се откри дебютна точка за пробив, която веднага беше реализирана, след като Надал изкара далеч в аут длановия си удар по правата. Рафа не се предаде и най-после спечели точка на съперниковото първо подаване, ала силите му не стигнаха за нещо повече и сетът отиде в сметката на Оже-Алиасим.

Равнището на Матадора продължи да спада с напредването на мача, докато опонентът му изглеждаше все по-уверен и уинърите непрекъснато се множаха в неговия актив. Само три гейма трябваха на младока да достигне до точка за пробив, като последва изключително неубедително воле на двукратния финалист и не след дълго младокът вече водеше с 3:1. Сякаш липсата на игрова практика също оказа влияние на Надал, който загуби сериозно количество от първоначалния си интензитет и Оже-Алиасим спокойно можеше дори да удвои преднината си. Големият шампион обаче продължи да се бори и не беше далеч от постигането на рибрейк, но по-нискоранкираният състезател не допусна изненада и заслужено се поздрави с една от най-големите си победи досега в кариерата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първото място е все по-далеч: Надал беше бледa своя сянка и отстъпи на Оже-Алиасим Калоян Соколов
Теми:  
atp | nitto atp finals turin | Обзори | рафаел надал | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook