Първото място се решава в Рияд: Ясни са имената на участничките в WTA финалите (списък)

от в 11:39 на 17.10.2024
Елеонора Александрова

Вече станаха ясни имената на всички тенисистки, класирали се за WTA Финалите. Една от най-елитните надпревара в женския тенис ще събере 8-те най-добри състезателки за годината, като състезанието ще се проведе за първи път в историята в столицата на Саудитска Арабия - Рияд (турнирът ще се проведе на открити твърди кортове). 

Надпреварата ще бъде с рекорден награден фонд от 15,25 милиона долара и ще се състои от 2-ри до 9-ти ноември, а звездите в Тура, които ще видим през този период ще са Арина Сабаленка, Ига Швьонтек (защитаваща шампионка), Коко Гоф, Жасмин Паолини, Елена Рибакина, Джесика Пегула, Кинуен Женг и Барбора Крейчикова, а ето как те намериха място във финалната осмица:

1. Арина Сабаленка - 9091 точки (в годишното класиране)

Беларуската тенисистка започна отлично сезона си, защитавайки трофея си на Аустрелиън Оупън. Лична трагедия и контузии в средата на сезона обаче я възпрепятстваха да направи един още по-добър сезон, но през последните два месеца тя изглежда почти непобедима в Тура, намирайки се във впечатляващата серия от 20 победи в последните си 21 мача, като за този период спечели титлите в Синсинати, US Оупън и Ухан, което превръща Сабаленка в топ фаворитка за първото място в световната ранглиста, имайки предвид, че Швьонтек ще брани цели 1500 точки в Рияд.

2. Ига Швьонтек - 8224 точки 

Сезонът за полякинята започна с поражение още в третия кръг на Аустрелиън Оупън, но след това демонстрира отлична форма, печелейки титлите в Доха и Индиън Уелс. Настоящата номер 1 в WTA ранглистата пренесе силните си резултати и на любимата си червена настилка, оставайки непобедена през този период.

След Ролан Гарос обаче настъпи сериозен спад в резултатите ѝ. Оттогава насам 23-годишната състезателка не е играла финал на нито един турнир и се отказа от състезанията в Азия.

3. Коко Гоф - 5348 точки

Най-младата представителка на финалната осмица започна обещаващо сезона си, достигайки до титлата в Окланд и полуфиналите на Аустрелиън Оупън. След това обаче последва сериозен спад във формата ѝ, а резултатите ѝ бяха доста непостоянни. В резултат на това тя напусна първите 5, но в Пекин тя напомни отново за себе си, завоювайки титлата, а след силното си представяне и в Ухан, миналогодишната шампионка на US Open се завърна отново в топ 3 на света.

4. Жасмин Паолини - 5144 точки 

28-годишната италианка се превърна в откритието на сезона. Тя направи големия си пробив в Тура със сензационния си триумф на WTA 1000 турнира в Дубай, където спечели титлата като непоставена.

Приказката за нея обаче продължи и в следващите месеци, тъй като тя съумя да се класира за финалите на Ролан Гарос и Уимбълдън, а всички тези успехи ѝ осигуриха гарантирано място в топ 8 за годината.

5. Елена Рибакина - 4971 точки

Първата ракета на Казахстан започна по мечтан начин сезона, печелейки 3 титли за едва 2 месеца. Макар и те да бяха на ниво WTA 500, то постоянство в големите турнири не липсваха и определено тя бе една от най-големите заплахи за големите фаворитки.

Броени дни преди Олимпийските игри обаче тя обяви, че няма да вземе участие в най-голямото спортно събитие, поради здравословни причини, а след това настъпиха и контузии, поради което от този момент нататък тя съумя да изиграе само още 2 мача.

6. Джесика Пегула - 4705 точки

Сезонът не започна добре за една от най-постоянните тенисистки в Тура през последните години. Причините  се дължаха на нейното здраве, поради което тя пропусна и почти целия сезон на клей.

С течение на времето обаче тя отново започна да продуцира отлични резултати на турнирите в Северна Америка, като именно на US Оупън тя се класира за дебютния си "мейджър" финал, а преди това спечели титлата в Торонто и стигна до спора за трофея в Синсинати.

7. Кинуен Женг - 4100 точки 

Младата надежда на китайския тенис направи своя голям пробив именно през 2024-та година. На Аустрелиън Оупън тя се класира за дебютния си "мейджър" финал.

След това резултатите ѝ бяха колебливи, но във втората половина на сезона тя намери необходимото постоянство, за да се превърне във фаворит на всяка една надпреварата.

22-годишната състезателка сбъдна голямата си мечта да стане олимпийска шампионка, а няколко месеца по-късно се класира и за дебютния си WTA 1000 финал в Ухан.

8. Барбора Крейчикова - 2706 точки

Чехкинята не е сред първите 8 (в момента е на 12-тата позиция), но си гарантира място на Финалите, като топ 20 тенисистка, спечелила титла от Шлема (в нейния случай Уимбълдън).

Ако евентуално някоя от класиралите се се оттегли от надпреварата, то резервите нейното място ще бъде заето Ема Наваро (1-ва резерва), Даниел Колинс (2-ра резерва) или Дария Касаткина (3-та).


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първото място се решава в Рияд: Ясни са имената на участничките в WTA финалите (списък) Елеонора Александрова
Теми:  
wta | wta финали | Арина Сабаленка | барбора крейчикова | джесика пегула | елена рибакина | жасмин паолини | ига швьонтек | кинуен жанг | коко гоф | любопитно | рияд | саудитска арабия | финали

Коментари





Следвайте ни в Facebook