Работата е довършена: Григор с успешен старт в Барселона и място на 1/8-финалите

от в 17:28 на 21.04.2022
Диана Андреева

След два дни игра Григор Димитров успя да намери място в третия кръг на Barcelona Open 2022! Първата ракета на България надделя с 2:6 6:3 6:4 над Федерико Кория, за да си осигури място сред осминафиналистите на турнира и битка с някого измежду първия поставен в основната схема Стефанос Циципас и Иля Ивашка.

Двубоят на Григор започна още през вчерашния ден, но поради дъждовното време в Испания бе прекъснат и впоследствие отложен за днес. Съществува вероятност българинът да излезе и втори път на корта тази вечер за своя следващ мач, но поради неприятните метеорологични условия в Барселона програмата за четвъртък тепърва предстои да започне, а 1/8-финалният двубой на Григор е последен в графика на централния корт.

Двубоят стартира с кошмарни изяви на българина, който допусна серия от необясними неточности, за да изостане в резултата с пробив още от самото начало. Григор на свой ред постави под напрежение противниковото подаване и разполагаше с аванс от 15:40, но последваха нова серия от непредизвикани грешки от ракетата на Димитров и не след дълго Кория затвърди преднината си.

Двамата състезатели продължиха да не впечатляват с представянето си от основна линия, но Кория бе този, който по-често успяваше да вземе инициативата в свои ръце и търпеливо изчакваше поредната грешка на българина. Макар Григор да навакса пасива си от 0:2, нов спад в представянето му позволи на аржентинеца отново да се откъсне в резултата и след два поредни пробива Кория се приближи на гейм от победата - 5:2.

Димитров обаче нямаше намерение да се предава. Той впечатли с отлични прояви в дефанзивен план, които провокираха грешки от ракетата на Кория и хасковлията се завърна в борбата за победата, отразявайки мачбол, за да достигне до резултат 4:5. В последвалия си сервис гейм обаче световният номер 50 намери сили да се измъкне от трудното положение и успя да сложи точка на откриващата част в своя полза.

Втората част се развиваше значително по-позитивно за Григор, а уинърите от неговата ракета далеч не бяха рядкост, докато Кория загуби ритъм след почивката и се озова в позицията на догонващ. Българинът значително понижи скоростта на началните си удари, давайки възможност на опонента да стане далеч по-агресивен на ретур, но грешките от ракетата на аржентинеца растяха стремглаво и той не успяваше да се възползва от възможностите пред себе си.

В средата на частта Димитров достигна до дебютен шанс в сета да вземе противниковия начален удар и без никакви затруднения материализира възможността пред себе си, за да поведе с 4:2. Последва безкомпромисна акция на фаворита в двубоя и така той съумя да изравни в общия резултат, с което запази шансовете си за успех в срещата.

Решаващата част започна под диктовката на Димитров, който демонстрира повече решителност и си осигури пробив за 2:1. Тогава обаче играта принудително бе прекъсната поради дъжд и последва продължителна пауза, нарушила сериозно ритъма на игра. Щом времето позволи двамата състезатели отново да застанат под светлината на прожекторите, Кория съумя да възвърне паритета в резултата - 2:2, но в последвалите минути Григор отново бе по-агресивният и с помощта на чести излизания към мрежата успя за втори път да отмъкне подаването на опонента за 4:3.

Дъждът обаче за втори път осуети играта в Барселона и поради късния час мачът официално бе отложен за следващия игрови ден - четвъртък. Днес Григор напълно безкомпромисно завърши започнатото и с уверени отигрвания още от самото начало успя в крайна сметка да затвори този така оспорван и продължителен мач в своя полза.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Работата е довършена: Григор с успешен старт в Барселона и място на 1/8-финалите Диана Андреева
Теми:  
atp | барселона | григор | григор димитров | димитров | тенис турнир в барселона | федерико кория

Коментари





Следвайте ни в Facebook