Раду Албот спечели турнира в Делрей Бийч след невероятна драма срещу Дан Еванс!

от в 02:01 на 25.02.2019
В
Раду Албот е новият шампион в Делрей Бийч! На финала на надпреварата молдовецът се наложи над Дан Еванс с 3:6 6:3 7:6(7) в изключително драматична битка, завършила за жалост с двойна грешка от ракетата на британеца. Това е първа АТР титла в кариерата на Раду, който в понеделник ще се изкачи до 51-вото място в световната ранглиста, което ще е и рекордно класиране за молдовеца.

Еванс започна мача по-колебливо, като още в първото си подаване трябваше да преминава през дюс преди все пак да поведе с гейм.

Впоследствие британецът беше изравнен, а при втория си сервис гейм поведе с 40:15, но отново неуверени изяви от основната линия, комбинирани с дръзка игра от страна на молдовеца, доведоха до четири поредни точки за Албот, като така и първият пробив в мача бе факт.

В тези моменти нямаше помен от вариативната игра на Еванс, който бе сравнително еднообразен в изпълненията си. Британецът също така често изпадаше в защитна позиция, но Албот бе прекалено солиден, за да се пречупи пред коварните слайсове на съперника си.

Тогава последва огледален гейм, в който молдовецът поведе с 40:15, бидейки на точка от затвърждаването на брейка, но грешки започнаха да съпътстват играта на Раду, който още при първата точка за рибрейк на Еванс предаде подаването си след непредизвикана грешка от форхенд.

Дан скоро поведе с 3:2 след нов не лек сервис гейм, като постепенно британецът ставаше все по-спокоен, докато развитието на последните два гейма притесни Албот. След непредизвикана грешка на молдовеца, както и три брилянтни минаващи удара от бекхенд на Еванс, резултатът в мача стана 4:2, при това след реализиран нулев пробив от страна на Дан.



Скоро британецът увеличи серията си от поредни спечелени точки на десет, затвърждавайки брейка за 5:2. Вече се усещаше, че Еванс играе значително по-уверено, докато Албот продължаваше с неточностите в играта си.

Все пак молдовецът прекрати серията си от четири поредни загубени гейма, но не успя да стори нищо повече, след като Дан затвори първата част при следващия си гейм на начален удар благодарение на няколко ефективни излизания на мрежата.

Вторият сет започна с няколко лесни подавания и за двамата, като отново пръв на начален удар се пропука бирмингамецът. За разлика от първата част обаче, този път Албот не допусна рибрейк и поведе с 4:1.

Еванс се доближи до 4:2, когато след нова порция удивителни пасинг шоти британецът достигна до две поредни точки за връщане на пробива.



Тогава пък бе ред на Албот да блесне с няколко изумителни изигравания, сред които впечатляващо стоп воле, както и минаващ удар от форхенд от почти невъзможна ситуация. След още две точки на неговата сметка молдовецът поведе с 5:2 гейма.



Пропуснатите възможности се отразиха на Еванс, който допусна няколко непредизвикани грешки, след които Албот достигна до два сетбола.

И двата бяха заличени обаче след ефективни начални удари на британеца, а след фрапантна грешка от смач, последвана от такава от бекхенд Еванс защити подаването и и принуди опонента си да сервира за изравняване на частите.

Албот все пак се справи с предизвикателството по великолепен начин, печелейки сервис гейма си безапелационно, с което форсира и трета решаваща част, която да определи шампиона на турнира.

А последната фаза на мача започна подобаващо, след като Еванс се спаси от критична ситуация. Британецът изостана с 0:40 в първия сервис гейм за сета, но успя да го преобърне изцяло благодарение на впечатляващата си стабилност от дъното на корта в тези моменти на мача.

Дан на своя глава достигна до брейкболи в следващия гейм, но и Албот не допусна пробив, изравнявайки за 1:1, когато отново тенисистът на ретур имаше точки за спечелване на гейма, след като молдовецът имаше цели четири такива на разположение.

Първата бе спасена след хубав първи сервис, а следващите две - след измутиелни рефлекси на мрежата на британеца, който изиграваше сервис-воле след втори начален удар. При четвъртата си възможност обаче Албот влезе в разиграване и бе прекалено агресивен, предизвиквайки грешка на противника си, с което първият пробив в третия сет най-накрая вече беше факт.

Тогава в Делрей Бийч заваля дъжд и мачът трябваше да бъде прекъснат за около час.

След обновяването на играта Албот спечели комфортно подаването си преди Еванс да направи същото за 3:2.

Молдовецът скоро поведе и с 4:2, като дори се сдоби с точка за двоен пробив. В тези моменти Албот бе активният тенисист, докато Еванс бе заел пасивна позиция на корта и се надяваше на грешки на съперника.



Такава и последва при брейкбола на Албот, който изпрати в аут форхенд, който щеше да бъде завършващ, ако беше влезнал в очертанията на корта. След две много позитивни изяви на британеца той в крайна сметка си взе подаването.

Пропуснатата скрита шампионса точка разколба до огромна степен Албот, който в следващия си сервис гейм допусна две непредизвикани грешки от форхенд, както и двойна. Така Еванс се снабди с две поредни точки за рибрейк, но те бяха заличени. Все пак последва ретур уинър от квалификанта, който при третия си опит най-накрая успя да изравни геймовете в третия сет.

Британецът тогава се възползва от инерцията, която бе набрал, и спечели уверено подаването си, приближавйки се само на гейм от триумфа.

Нещата можеха да свършат за Албот тогава след няколко добри изяви на Еванс от контраатака, които му дадоха предимство от 30:15 в гейма. Молдовецът все пак остана спокоен и след няколко добре пласирани сервиса, както и солидно форхенд воле, спечели подаването си.

Скоро Дан отговори с безметежно подаване на нула, а след това кишиневецът отново спаси своето от 15:30, за да предизвика решителен тайбрек, който да определи шампиона на турнира.

В дългия гейм пръв Еванс реализира минибрейк, като британецът задържаше преднината си благодарение на добре пласирани сервиси.

Албот пък се разписа с невероятен минаващ удар от бекхенд по късия диагонал, а скоро двамата размениха полетата при 4:2 точки в полза на квалификанта.

Молдовецът се доближи и до 3:4, но тогава отново началния удар на Еванс го откъсна от опонента му.

При 5:3 обаче минибрейкът бе върнат преди молдовецът да забие форхенд в мрежата, давайки две шампионски точки на Еванс.

Тогава Дан пусна ръката и се опита да завърши турнира ефектно с ретур уинър от форхенд по правата, но ударът му излезе малко в аут.

И при втория си мачбол британецът изкара дланния си удар извън пределите на корта, като драмата в тези моменти на мача бе максимална.

Последва пак бърз форхенд на Еванс, който този път се превърна в уинър, което означаваше трети мачбол за квалификанта.

Тогава Албот игра изключително смело и излезе на мрежата сравнително неподготвен, но все пак рискът на молдовеца се увенча с успех и той отново изравни точките в тайбрека.

В последвалото разиграване отново Раду бе по-активният и след безкомпромисна акция от топовни форхенди се добра до първата си шампионска точка.

Тя бе и оползотворена след фрапантна двойна грешка на Еванс, който отново се пречупи психически в такъв важен момент.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Раду Албот спечели турнира в Делрей Бийч след невероятна драма срещу Дан Еванс! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook