Рафаел Надал срещу Фабио Фонини - анализи, очаквания и коефициенти

от в 18:40 на 14.02.2021
Калоян Соколов

Рафаел Надал и Фабио Фонини имат богата история в своето съперничество и определено то е наситено през годините с невероятни битки на корта, но и доста противоречия извън него, което прави противопоставянето между двамата още по-интересно и гаранциите за истинско тенис зрелище определено са налице, а нека заедно да направим една ретроспекция на двубоите между тях и какво можем да очакваме от утрешната им среща.

Съперничество

Двамата са се изправяли един срещу друг цели 16 пъти, като Матадора е надделявал в 12 от тях. Надал също така е триумфирал в шест от седемте им сблъсъка на твърди кортове, но италианецът е спечелил единствения им двубой на тази настилка, който се проведе на ниво Голям шлем. Става дума за победата на Фабио от Ю ЕС Оупън през 2015-а година, когато световният номер 17 нанася първото и засега последното поражение на Рафа, щом той е имал преднина от два сета.

Самият Фонини е споделял, че е научил как да играе срещу утрешния си съперник на един доста късен етап от своята кариера и резултатите действително го потвърждават, тъй като италианецът играе далеч по-успешно срещу Надал в последните години и дори го победи на Мастърса в Монте Карло, който вероятно е най-непревземаемата крепост на 20-кратния шампион от Шлема след тази на Ролан Гарос.

В ранното съперничество между тях пък определено не преобладаваха приятелските чувства, какъвто например беше случаят на финала в Хамбург отпреди шест сезона, когато италианецът директно отиде при съперника си в една от паузите и му се нахвърли с аргумента, че нарочно го забавя при сервис и това се случва абсолютно всеки път. Надал също не остана длъжен и главният съдия трябваше да се намесва, за да потуши страстите, а ръкостискането между тях на мрежата беше повече от студено.

Въпреки това уважението винаги е било налице и испанецът неведнъж е заявявал, че Фонини е един от най-талантливите играчи в Тура и може да прави удари, които да му помогнат да победи всеки един съперник, докато Фабио дори вчера спомена каква чест ще е да играе срещу може би най-добрия тенисист в света и историята изобщо.

Какво може да предложи Фонини, за да сътвори сензацията?

Фабио определено не е от състезателите, които излизат срещу Матадора просто за да запишат достойно поражение и има ясно изграден тактически план. Множеството срещи с Надал са го накарали да разбере неговите слабости и постоянно се стреми да ги експлоатира, като сам признава, че вече винаги вярва в победата при двубой с този опонент, докато преди това далеч не е било така.

Всеки един противник на Надал гледа да избягва дланния му удар, ала Фонини прави точно обратното. Той влиза в редовни размени към форхенд диагонала на испанеца и ускорява неимоверно темпото със своя бекхенд, което отнема от времето за реакция на Матадора и той често намира топката с рамката на ракетата. Италианецът прави това и с ретурите си, стараейки се да взема топката максимално рано, а световният номер 2 определено изпитва затруднения с това да отговори на резките смени на темпото от страна на утрешния си съперник и се чувства дискомфортно, защото няма необходимото време, за да се подготви за изпълнението на ударите си.

Несъмнено Фонини отново ще се опита да постави под напрежение бившия шампион в турнира и до някаква степен е съумял да влезе в главата му, защото Надал допуска повече от характерния си брой неточности в сблъсъците си с италианеца, знаейки какво го очаква, при положение че остане твърде пасивен в размените от дъното на корта.

Как Надал може да избегне евентуалната сензация?

Ключовото предимство за Матадора е постоянството. Световният номер 17 може да играе брилянтен тенис в определени отрязъци от даден мач, но същевременно е напълно способен и сам да се докара до много тежко положение. Рафа просто трябва да играе своята игра и да не се отчайва, когато опонентът му започне да ниже завършващи удари с лекота, тъй като бурята със сигурност ще отмине и той просто трябва да изчака този момент да дойде.

Най-ключово за Надал обаче ще бъде неговото сервиране. Досега в турнира той подаваше далеч под обичайните си стандарти заради травмата, която го измъчва в областта на гърба, но към момента не е бил истински тестван. Италианецът е много темпов играч и разполага с взривоопасни ретури, което ще принуди Матадора да повиши значително скоростта при сервисите си, ако иска да има шансове за крайната победа.

Положителната новина е, че испанецът сам призна за подобрение в неговото физическо състояние и това се случва точно навреме, защото иначе трудно би устоял на натиска от другата страна на мрежата, който в противен случай щеше да последва. Манакорецът със сигурност ще бъде в догонваща позиция през повечето време, но определено може да изкара Фабио извън релси с умението си да кара съперника да прави непрекъснато допълнителни удари, а опитът в такива срещи категорично го фаворизира.

Очаквания и коефициенти

Истината е, че Надал не е особено убедителен в хода на надпреварата, само че неведнъж сме виждали големите играчи да вдигат нивото, когато това се наложи, и съм сигурен, че испанецът ще го стори, ако е в оптимално кондиционно състояние. Категорично очаквам 20-кратният шампион от Шлема да има най-трудното си препятствие досега, но все пак мисля, че ще изкове труден успех.

Букмейкърите също дават предимство на испанеца, предлагайки коефициент за негова победа от 1.14, докато ставката за Фонини се котира на 5.50, макар че предварителните прогнози по никакъв начин не могат да бъдат определящи в сблъсък между двама толкова големи играчи и тепърва ни предстои да разберем какво ще се случи в това предстоящо тенис шоу, което отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Рафаел Надал срещу Фабио Фонини - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | превюта | рафаел надал | фабио фонини

Коментари





Следвайте ни в Facebook