Рафаел Надал срещу Яник Синер - анализ, очаквания и коефициенти

от в 14:54 на 07.06.2021
Калоян Соколов

Рафаел Надал продължава похода си към 14-та титла на Ролан Гарос абсолютно безоблачно към този момент, като до този момент не е загубил нито един сет на тазгодишната надпревара. Матадора се намира в серия от осем поредни победи, а въпросната поредица стартира още на Мастърса в Рим, където испанецът вдигна трофея, побеждавайки Новак Джокович във финалния сблсък.

Сега обаче за Рафа предстои първият сериозен тест в Париж, тъй като ще се изправи срещу младия талант Яник Синер. Италианецът имаше съвсем различен път досега в турнира, защото му се наложи да спасява мачбол още в първия кръг, където се измъкна на косъм срещу Пиер-Юг Ербер, и впоследствие извоюва още два тежки успеха, които дойдоха срещу Джанлука Магер и Елиас Имер.

Сблъсъкът между Синер и Надал категорично приковава погледите на феновете през днешния ден, ала има ли действително шанс тийнейджърът и прави какви условия? Нека заедно да поразсъждаваме с вас именно върху тази тема.

Съперничество

Двамата са се изправяли един срещу друг само на два пъти и 19-годишният състезател няма нито един спечелен сет при тези двубои, само че статистиката не дава добра представа в случая. Първият им сблъсък се състоя точно на втория турнир за сезона в Големия шлем, а това се случи през миналата година, когато южнотиролецът беше играчът, спечелил най-много геймове срещу манакореца в хода на надпреварата.

Вторият им мач беше съвсем наскоро, като Яник даде всичко от себе си пред родна публика в Рим, но отново във важните моменти световният номер 3 намираше нужните решения, с които да предолее съпротивата на младока. Изводът обаче остава, че Синер знае как да създава проблеми на Надал, и то на любимата му червена настилка.

Какви са предимствата на Рафаел Надал над младока и как би могъл да ги използва?

От полза на Надал ще бъдат по-кратките му предишни срещи, тъй като със сигурност ще има предимство по отношение на физическите сили. Освен това испанецът проведе цял тренировъчен лагер с тийнейджъра преди Откритото първенство на Австралия, което го прави тънък познавач относно играта на младока, а това далеч не е без значение, защото понякога изненадата е главното оръжие на следващото поколение в битките им срещу най-големите имена.

Няма как да не отчетем и предимството по отношение на подобен тип сблъсъци в полза на бившия номер едно, за когото централният корт в Париж се е превърнал във втори дом, докато Синер ще стъпи за втори път там и напрежението върху него ще е огромно, а екзалтирантата френска публика по никакъв начин няма да улесни задачата му.

Освен това Рафа е далеч по-убедителен в представянията си до този кръг, оставяйки противниците си без никаква възможност дори да си помислят, че имат шанс да го надиграят. При южнотиролеца картината не е същата и неговите мощни удари го предават значително по-често от обичайното, като това може да се окаже пагубно срещу 13-кратния шампион.

Ключовото предимство за Матадора се очертава да бъде постоянството. Световният номер 19 може да играе брилянтен тенис в определени отрязъци от даден мач, но същевременно едва ли ще може да пласира непрестанно завършващи удари в подобен тип формат. Надал просто трябва да играе своята игра и да не се отчайва, когато опонентът му започне да ниже уинъри с лекота, тъй като бурята със сигурност ще отмине и той просто трябва да изчака този момент да дойде.

От първостепенна важност бих отличил и нивото на начален удар за испанеца. Световният номер 19 е много темпов тенисист  и разполага с взривоопасни ретури, което ще принуди Матадора да повиши скоростта при сервисите си, ако иска да има по-добри шансове за крайната победа. Манакорецът вероятно ще бъде в догонваща позиция през повечето време, но определено може да изкара Яник извън релси с умението си да кара съперника да прави непрекъснато допълнителни удари, а опитът му категорично го фаворизира.

Как Яник Синер може да постигне сензацията?

Синер определено не е сред състезателите, които излизат срещу Надал, за да запишат просто достойно поражение, и имат ясно изграден тактически план. Всеки един противник на Надал гледа да избягва форхенда му, ала Яник прави точно обратното. Той влиза в редовни размени към форхенд диагонала на испанеца и ускорява неимоверно темпото със своя бекхенд, което отнема от времето за реакция на Матадора, и той често намира топката с рамката на ракетата.

Италианецът прави това и с ретурите си, стараейки се да взема топката максимално рано, а световният номер 2 определено изпитва затруднения с това да отговори на резките смени на темпото от страна на днешния си съперник и се чувства дискомфортно, защото няма необходимото време, за да се подготви за изпълнението на ударите си.

Несъмнено младокът отново ще се опита да постави под напрежение именития си опонент и до някаква степен е съумял да влезе в главата му, защото Надал допуска повече от характерния си брой неточности в сблъсъците си с тийнейджъра, знаейки какво го очаква, при положение че остане твърде пасивен в размените от дъното на корта.

Очаквания и коефициенти

Истината е, че Надал е изключително убедителен в хода на надпреварата и съм сигурен, че манакорецът може да повиши още нивото си, ако ситуацията го наложи. Категорично очаквам 20-кратният шампион от Шлема да има най-трудното си препятствие досега, но все пак мисля, че ще изкове труден успех.

Букмейкърите също дават предимство на Рафа, предлагайки коефициент за негова победа от 1.10, докато ставката за Синер се котира на 8.00, макар че предварителните прогнози по никакъв начин не могат да бъдат определящи в сблъсък между двама толкова качествени играчи и тепърва ни предстои да разберем какво ще се случи в това предстоящо тенис шоу, което отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Рафаел Надал срещу Яник Синер - анализ, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | превюта | рафаел надал | ролан гарос | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook