Ранглисти: Джокович и Алкарас се приближават значително до изместването на Синер от върха

от в 18:03 на 12.08.2024
Елеонора Александрова

Първият Мастърс турнир след Олимпийските игри в Париж е на път да приключи, а макар и немалка част от топ имената в ATP тура да не бяха взели участие в Монреал, то ние станахме свидетели на една непредвидима надпревара, а в резултат на това настъпиха и интересни промени в ранглистата.

Челната петица остава същата (Синер, Джокович, Алкарас, Зверев, Медведев). Въпреки липсата на промени в местата на най-добрите пет, то не липсват такива при точките. Отпадането на защитаващия шампион на четвъртфиналите означава, че световният номер 1 загуби точки цели 800 точки и по този начин разликата между него и втория Джокович е само 310 точки, след като през изминалата седмица тя бе повече от 1000, докато Алкарас е на 820 пункта от италианеца. Лошите новини за Джокович и Алкарас са свързани с факта, че те имат да защитават далеч повече точки спрямо водача в ранглиста до края на лятото и вероятно Синер ще увеличи аванса си през следващите седмици.

Макар Зверев и Медведев да не бяха съумели да оправдаят очакванията на фаворити за титлата, то германецът увеличи преднината си над бившия номер 1 и вече води с 660 пункта пред него.

Втората половина на топ 10, от своя страна, претърпя размествания. Андрей Рубльов, се радва на една от най-силните си седмици, а в резултат на това той се изкачи с 2 позиции и е вече номер 6 в света, 4615 точки, откъсвайки се пред останалата част на топ 10.

Тенисистите, които правят леко отстъпление са Хуберт Хуркач и Алекс Де Минор. Полякът вече е 7-ми с 4215 точки, а австралиецът, който не взе участие в турнира и в резултат на това загуби цели 600 пункта - 10-ти. Оттеглянето на Де Минор от турнира е добра новина за Григор Димитров, тъй като той се изкачи до 9-то място с 3700 точки, а точно преди него е Каспър Рууд - със 190 повече.

Другият финалист Алексей Попирин, направи своя дебют в топ 30. Сензацията на турнира, който бе под номер 62 през изминалата седмица, победи мнозина представители на елита, включително и Григор Димитров и от днес той заслужено е на 30-тата позиция.

Полуфиналистите Себастиан Корда и Матео Арналди също записаха рекордни класирания. Американецът затвърди силната си форма, след като спечели турнира във Вашингтон и дебютира в топ 15. Арналди, който направи своя дебютен на Мастърс полуфинал, ще е вече 29-ти и става третият италианец в топ 30 (след Синер и Музети).


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Ранглисти: Джокович и Алкарас се приближават значително до изместването на Синер от върха Елеонора Александрова
Теми:  
atp | алексей попирин | андрей рубльов | матео арналди | монреал | ранглиста | себастиан корда

Коментари





Следвайте ни в Facebook