Ранглисти: Григор прави леко отстъпление, но все още е член на световния топ 10

от в 08:07 на 15.04.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров се нуждаеше от това просто да спечели една точка повече в двубоя си от третия кръг на Мастърса в Монте Карло срещу Холгер Руне, за да запази своята 9-та позиция в световната ранглиста, но датчанинът надделя над българина в близо 4-часова битка, която ще бъде запомнена с неспортсменското и провоативно поведение на 20-годишния тенисист, което измести фокуса от случващото се на корта.

Впоследствие обаче Руне отстъпи в 1/4-финалната фаза на Яник Синер и така се раздели с 400 пункта от актива си, защото имаше да защитава финал и това доведе до излизане от топ 10 на световната десетка за пръв път от 15 месеца за него. Младокът регресира с 5 места и от днес е 12-ти в класацията, което позволи на Григор Димитров да го изпревари. За съжаление на нашия сънародник, то двамата от основнте му преследвачи достигнаха до финала на турнира и това им позволи да го изместят в подреждането.

Става въпрос за Стефанос Циципас, който завоюва титлата и направи обратното на Руне, а именно скок от 12-то към 7-о място. Финалистът Рууд също може да е с щастлив с дебютната си поява на Мастърс финал върху червени кортове, защото си спечели нови 560 точки, които  му помогнаха да прогресира с четири места напред и вече е под номер 6 в класацията, а така Димитров трябваше да отстъпи с една позиция назад и от днес е десета ракета на света.

Голямо отстъпление пък записва Андрей Рубльов, който оваканти титлата си след само един изигран мач в Княжеството и вече е под номер 8, въпреки че доскоро имаше голям буфер между него и играчите от седмо място нататък.

Припомняме ви, че разликите между 6-тото и 12-тото място са минимални, тъй като състезателите са събрани в едва 630 точки, докато 13-ият Уго Юмбер изостава на повече от 1000 пункта спрямо Григор, който може спокойно да прибави нов актив по време на следващите Мастърси в Мадрид и Рим, където записа по само една победа през миналата година.

Класацията на тенисистите около Григор Димитров:

6. Каспър Рууд - 4025 точки

7. Стефанос Циципас - 4000 точки

8. Андрей Рубльов - 3935 точки

9. Хуберт Хуркач - 3675 точки

10. Григор Димитров - 3595 точки

11. Алекс Де Минор - 3510 точки

12. Холгер Руне - 3395 точки

13. Уго Юмбер - 2535 точки

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ранглисти: Григор прави леко отстъпление, но все още е член на световния топ 10 Калоян Соколов
Теми:  
atp | григор димитров | ранглисти

Коментари





Следвайте ни в Facebook