Ранглисти: Сериозно изкачване за Циципас и Рууд; Руне изпадна от топ 10 и още куп промени

от в 00:37 на 15.04.2024
Елеонора Александрова

Надпреварата в Монте Карло ни предложи множество интригуващи мачове, а голяма част от сблъсъците в първия Мастърс турнир на червени кортове през 2024-та се оказаха ключови за днешния вид на ATP ранглистата. 

Промени в топ 5 няма да има, като челната петица ще остане Новак Джокович, Яник Синер, Карлос Алкарас, Даниил Медведев и Александър Зверев в този ред. Благодарение на класирането си на полуфиналите, Джокович увеличи аванса си над втория Синер с 270 точки, което би могло да му осигури добра преднина в Ролан Гарос, където се очаква южнотиролецът да направи първата атака за първото място.

Във втората половина на топ 10 обаче настъпиха интересни промени, които пряко засягат и първата ни ракета Григор Димитров. Вследствие на силните представяния на Стефанос Циципас и Каспър Рууд, българинът отстъпи с една позиция и от днес той ще е под номер 10 с 3595 точки, на 80 пункта от 9-тия Хуберт Хуркач и с 85 пред 11-тия Алекс де Минор. Циципас, който спечели своята трета титла в Монте Карло, ще направи своето завръщане в топ 10 след цял месец отсъствие и ще бъде на 7-мо място. Макар и да бе загубил от гърка на финала, Рууд ще бъде на по-висока позиция от шампиона в Монако, като с едва 30 точки преднина ще заеме 6-тата позиция.

Миналогодишният шампион на Княжеството, Андрей Рубльов, претърпя поражение още във втория кръг, което му бе трето поредно в тура и така ще изпадне до 8-мата позиция. Миналогодишният финалист, Холгер Руне, също понесе последствията от по-слабото си представяне в турнира. Датчанинът, който бе 7-ми в света, стигна до четвъртфиналната фаза в Монако, ще загуби 4 позиции и така ше напусне топ 10 за първи път от 16 месеца насам. Уго Юмбер продължава да впечатлява с развитието на играта си, а резултатите му са налице - от понеделник той ще е под номер 13, което е негов нов личен рекорд в ранглистата.

Интересно е да споменем, че разликата между 6-тия (Каспър Рууд) и 12-тия (Холгер Руне) е едва 630 точки, така че можем да кажем, че тепърва битката между тази група елитни тенисисти ще се оформя, а Григор би могъл да излезе от много удобна позиция са извлече позитивите от тази ситуация. 

Накрая бихме могли да отчетем и скока от 13 позиции на Сумит Нагал, който се превърна в първия индиец с победа в основна схема на Мастърс надоревара на клей и вече е под номер 80 в света, а пък Стан Вавринка и Матео Беретини отбелязват сериозен спад, като от днес са съответно 86-ти и 98-и в класацията.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ранглисти: Сериозно изкачване за Циципас и Рууд; Руне изпадна от топ 10 и още куп промени Елеонора Александрова
Теми:  
atp | каспър рууд | ранглисти | стефанос циципас | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook