Ранглисти: За първи път в историята без играчи с еднорък бекхенд в световния топ 10

от в 06:07 на 19.02.2024
Мартин Петков

Днешното обновяване на световната ранглиста идва с един колкото любопитен, толкова и навярно тъжен факт за някои от най-страстните привърженици на красивия тенис, след като за първи път в историята в световния топ 10 няма да има нито един представител на играчите, използващи бекхенд с една ръка. Причината зад това архивите на любимия ни спорт да бъдат пренаписани именно днес пък до голяма степен се дължи на страхотното представяне на Алекс де Минор в хода на отминалата седмица на АТР 500 турнира в Ротердам, където австралиецът остана на крачка от титлата, отстъпвайки в спора за отличието пред Яник Синер.

Австралиецът в мач с огромен залог на полуфиналните се изправи не срещу кого да е, а срещу родната ни първа ракета Григор Димитров, когото съумя да надвие в последователни сетове, като с успеха си преустанови надеждите ни българинът да се завърне в топ 10 още днес, но освен това събра и необходимия точков актив, за да задмине Стефанос Циципас и Тейлър Фриц, с което проби обратно сред челната десетка на планетата. С това си действие пък Демона изпрати Циципас на 11-ата позиция в подреждането и след като именно гъркът бе последният останал представител с еднорък бекхенд в топ 10, то историческият ден, в който майсторите на красивия тенис своеобразно "няма да са на мода", настъпи.

Макар и до цялостно вниманието на тенис обществеността да пада върху този крайно любопитен факт, то е редно да отбележим, че Синер, който триумфира в Ротердам с втората си титла за сезона, след тази на Аустрелиън Оупън, не спира да блести във всеки един аспект и задминава Даниил Медведев в световната ранглиста, с което се изкачва до рекордното в кариерата си трето място и пред него остават единствено Новак Джокович и Карлос Алкарас.

Де Минор също се отличава с ново върхово класиране днес и вече заема статута на номер 9 в АТР класацията, в която през днешния ден в първата стотица на света личните си постижения подобряват още Александър Бублик (№21), Джордан Томпсън (№40), Маркос Гирон (№44), Александър Шевченко (№45), шампионът в Буенос Айрес - Факундо Диас Акоста (№59), Флавио Коболи (№69), Юрий Радионов (№87). Пълния облик на световната ранглиста бихте могли да разгледате тук.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ранглисти: За първи път в историята без играчи с еднорък бекхенд в световния топ 10 Мартин Петков
Теми:  
atp | алекс де минор | даниил медведев | история | карлос алкарас | новак джокович | ранглисти | стефанос циципас | тенис история | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook