Раонич отново се оказа непреодолимо препятствие пред Вавринка и го победи след 4 тайбрека!

от в 08:32 на 17.01.2019
В
Милош Раонич отново победи Стан Вавринка в турнир от Големия Шлем след драматичен мач, завършил след цели четири тайбрека - 6:7(4) 7:6(6) 7:6(11) 7:6(5).

В първия сет 16-тия поставен имаше видимо превъзходство в играта, а Вавринка трябваше да спасява често подаванията си, но опитният швейцарец изигра тайбрека безпогрешно, засипвайки съперника си с асове и печеливши удари от бекхенд и форхенд. Раонич направи ранен пробив в началото на втория, но позволи да бъде застигнат, като се стигна до втори дълъг гейм, в който канадецът игра далеч по-стабилно от първия, и изравни частите на втория си сетбол. В третия сет имаше пауза заради дъжд, след която покривът над корта бе спуснат. Това значително повлия на сервиса на Вавринка, който до края на мача реализира само още два аса. Последва трети тайбрек, в който силите бяха абсолютно изравнени, но в крайна сметка канадецът се оказа по-хладнокръвен и го взе с 13:11 точки. В четвъртия сет Вавринка бе в подем, но допусна да бъде догонен, след като водеше с 5:2 гейма, а в тайбрека Милош се нуждаеше само от един мачбол, за да затвори срещата.

Мачът започна на сервиса на канадския бомбардир, който потегли лесно след гейм на 15, а още в следващия достигна до 15:40 на сервиса на съперника си. Тези възможности бяха отразени след хубави сервиси на Стан, който скоро бе изправен и пред трети брейкбол, но Раонич го изтърва след непредизвикана грешка от форхенд. Още два идентични форхенда в аут пък означаваха изравняване на геймовете. Това не притесни Милош, който след сервис с 222 км/ч, както и активни излизания на мрежата, отново поведе с гейм в резултата. Оттогава двамата печелеха подаванията си, като швейцарецът взимаше сервис геймовете си значително по-трудно, а при 3:4 трябваше да се справя с нов брейкбол. Отново форхенд в аут обаче предаде канадеца, а скоро Вавринка пак спаси своя сервис гейм. Така развръзката в първия сет бе решена след тайбрек, в който Раонич пръв направи минибрейк след страхотно разиграване, което завърши със смач. Стан обаче отговори подобаващо, печелейки и двете точки на сервиса на канадеца след два фамозни бекхенд уинъра. Грешка на ретур от бекхенд на Милош означаваше, че играчите ще сменят полетата си при 4:2 в полза на швейцареца, който след ас увеличи аванса си на 5:2 точки. Раонич след това отвърна, реализирайки два аса от своя страна, но безпощаден форхенд уинър на Вавринка му донесе два поредни сетбола. Нов ас, този път по диагонала, на швейцареца означаваше, че след точно час игра той повежда в резултата.

Стан започна втория сет с още три аса и един сервис уинър. Швейцарецът реализира и минаващ удар от бекхенд по правата, докоснал филето на мрежата, в първия сервис гейм на Раонич във втората част. Все пак канадецът се съвзе и след агресивна игра изравни геймовете. Последва спад в представянето на швейцареца, който отново бе изправен пред брейкбол, а при него брилянтната защита на Милош най-накрая го доведе до бленувания пробив. Пробивът бе затвърден, а след това двамата тенисисти започнаха да печелят подаванията си без затруднения до 4:3. Тогава канадецът сгреши две волета и изостана с 0:30 в сервис гейма си, а скоро след минаващ бекхенд по диагонала Стан стигна до две възможности за рибрейк, като осъществи още първата, в която Раонич не успя да завърши удар над глава, пласирайки топката на форхенд на Вавринка, който контраатакува великолепно и предизвика грешка на съперника си. Впоследствие швейцарецът затвърди след серия от асове за 5:4. Раонич успя да се съвземе от кризата и взе следващото си подаване на нула, като в крайна сметка се достигна до нов дълъг гейм. В него Вавринка започна с непредизвикана грешка от форхенд, а след ас Раонич поведе с 2:0 точки. Последва обаче перфектен блок ретур от ракетата на Стан, който се оказа и уинър, като след сбъркан бекхенд ретур на канадския гигант точките бяха изравнени. Последва почивка от около две минути заради зрител, който трябваше да бъде изведен от корта поради прилошаване. Това обаче не разконцентрира швейцареца, който реализира нов ас по правата след краткото прекъсване. След това Вавринка имаше възможност да осъществи нов минаващ удар от бекхенд, но Милош предугади къде съперникът му ще изпрати удара си и направи впечатляващо форхенд стоп воле за 3:3. Последваха две непредизвикани грешки от двамата, а при 4:4 Стан изстреля пореден феноменален уинър от бекхенд по правата, при това със 145 км/ч. Раонич обаче отговори с мощен ас по диагонала, както и с още един по правата, за да си издейства сетбол. Той обаче бе пропилян след стегнато изпълнение от бекхенд ретур, който канадецът заби в средата на мрежата. Все пак Милош се реваншира и след смяната на полетата отбеляза форхенд уинър по късия диагонал, а след нов перфектен сервис сетовете бяха изравнени.

Раонич започна третия сет позитивно с лесен сервис гейм, а Вавринка изостана с 0:30 в своя. Все пак швейцарецът се измъкна от опасността след два аса и форхенд уинър за изравняване на геймовете. Впоследствие до 3:3 двамата взимаха сервисите си лесно, когато на канадеца пък му се наложи да обръща подаването си от 15:30. При 4:4 и 40:30 за Раонич изведнъж заваля силен дъжд и мачът бе прекъснат за около половин час, а след възстановяването му гигантът вкара мощен сервис, който Стан не отрази, повеждайки с 5:4. Последвалият гейм започна с бекхенд уинър по правата на швейцареца и агресивна акция от форхенд. След уинър от форхенд и деликатен минаващ от обратен удар по късия диагонал геймовете отново бяха изравнени. Канадецът тогава изостана с 15:30 след няколко блестящи изпълнения на Вавринка, но след нова пориця неотразими сервиси си гарантира поне тайбрек в третия сет. След нов нулев гейм неизбежното се случи и тенисистите достигнаха до трети тайбрек. В него Раонич започна с двойна грешка, но минибрейкът скоро бе върнат след грешка на Вавринка. Феноменален форхенд уинър по правата на Милош със 149 км/ч означаваше смяна на полетата при 4:2 точки в негова полза. Все пак швейцарецът запази шансове, след като Раонич направи непредизвикана грешка. Трети пореден ас за канадеца обаче го докара до 5:3, а след това се и опита да предизвика грешка на опонента си, налитайки към мрежата с нисък слайс. Стан обаче осъществи нов минаващ удар от бекхенд по късия диагонал, а след това в края на дълго разиграване още един бекхенд уинър, този път по правата. Раонич след това извади малшанс, след като форхендът му закачи върха на мрежата и излезе в аут. На сетбола канадецът изпълни блестяща комбинация след сервис-воле, изравнявайки точките за 6:6, а тогава направи и ас на втори сервис, давайки си възможност за спечелване на сета. 16-тият поставен тогава избяга от бекхенда и стреля от форхенд, само че ударът му не премине мрежата и последва ново равенство в дългия гейм. Последва сервис уинър на швейцареца и 8:7 в негова полза преди Раонич да изпълни поредния си страховит начален удар. Нов ас за него означаваше 9:8 за канадеца, който направи предизвикана грешка, след като бе натиснат от бекхенда на съперника си. Последва нова смяна на полетата при 9:9 точки, а Вавринка изпълни идентичен сервис по диагонала, подобен на този при 7:7, с което си издейства и трети шанс за повеждане с 2:1 сета. Отново обаче Стан не докосна топката след ас на Раонич за 10:10, а скоро канадецът вкара и още един неотразим сервис. Мачът удари четвъртия си час, а канадецът се опита да завърши всичко с ретур уинър на втори сервис, но форхендът му бе в аут даже и от полето за двойки. Този път 16-тият поставен подсигури вкарването на ретура, а швейцарецът отигра топката изключително несигурно, забивайки я в мрежата. Впоследствие канадецът вкара нов бомбастичен сервис, с който най-накрая прекрати този безкраен тайбрек.

Началото на четвъртия сет бе коварно за швейцареца, който изостана с 0:30 в подаването си, но след серия от солидни отигравания все пак поведе в частта. Двамата след това започнаха да печелят подаванията си без особени затруднения, докато не стана 3:2 в полза на швейцареца. След два чудесни ретура и уинър от бекхенд по късия диагонал Стан имаше невероятната възможност да пробив сервиса на Раонич, при това имайки аванс от 0:40. Първият брейкшанс бе отразен след сервис уинър, но при втория Милош се наложи да играе на втори сервис, а Вавринка реализира феноменален ретур уинър от форхенд по късия диагонал, намирайки се на няколко метра зад основната линия. След като успя да пробие, Стан направи марковото посочване към главата си, визирайки психиката си и непримиримия си дух. Това означаваше, че гледаме ,,Стенимъл" или ,,Stan the Man" в пълния си блясък, а в следващия гейм след сервис уинър при 30:30 швейцарецът нададе силен боек вик. Скоро Стан се озова на гейм от вкарване на мача в пети решителен сет, но при 5:3 изостана с 15:40 заради значително по-солидната игра на канадеца. Първият шанс за рибрейк бе отразен след хубав сервис по късия диагонал, но при втория Раонич конструира точката по изключително умел начин и използва най-различни компоненти от играта си, за да се стигне до завършващ смач. Скоро геймовете станаха 5:5, а после двамата трябваше да изиграят четвъртия си тайбрек в мача. Този път швейцарецът започна с минипробив, след като за пръв път в мача успешно успя да прехвърли връхлетялия на мрежата Раонич, който след това се реваншира с ас по правата. Скоро минибрейкът бе върнат след невероятна контра на канадеца, а двамата размениха полетата при 3:3 точки. Последва нов ас в сметката на 16-тия поставен, а след това Вавринка реализира завършващ форхенд след феноменално разиграване, изравнявайки точките. След нова дълга размяна швейцарецът отново излезе печеливш, предизвиквайки грешка от бекхенд на опонента си. При 5:4 Раонич би невероятен кик сервис, а Стан се бе дръпнал 5-6 метра зад основната линия, като изобщо не успя да контролира ретура, а след нов ас Милош се сдоби с първи мачбол в срещата. Той бе абсолютно достатъчен за канадеца, който приключи двубоя в своя полза след грешка от форхенд на Вавринка.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Раонич отново се оказа непреодолимо препятствие пред Вавринка и го победи след 4 тайбрека! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook