Разликите при видовете настилки за тенис корт

от в 05:39 на 14.01.2021
Валери Андреев

През годините тениса не е спирал да търпи развитие и е изминал дълъг път от създаването си. Първоначално изобщо не е изглеждал така, както го познаваме в днешни дни. Играта се заражда във Франция, като в началото играчите използват ръцете си и играят на закрит корт със стени и твърд под. В последствие идва и изобретяването на ракетата, както и смяната на игрището.

В днешни дни сме много далеч от това, което тениса някога е бил и вероятно за добро. Ако сте фен на този спорт, сте забелязали разликата в полето за игра на различните турнири. На пръв поглед терена е син, зелен, червен или дори сив. Но за имащите понятие от тази игра, тези разлики значат много повече от промяна в цвета на корта. Всъщност всяка настилка има свои характеристики и особенности, които пасват различно на определени играчи. Някои намират една настилка за удобна за игра, докато се справят много по-зле на друга. В тази статия ще обясним какви точно са разликите между различните кортове. Ако желаете да прочетете повече любопитни материали свързани с тениса, цъкнете тук!

Клей Кортове 

Клей кортовете са по-известни в Европа и Южна Америка, отколкото в Щатите например. Има разнообразие от клей, който се използва за изграждането на такъв корт, като цвета на настилката индикира от какъв материал е клея. Червените клей кортове обикновено са направени от натрошени тухли и шисти, докато зелената клей се добива от натрошен базалт. Съществуват и сиви клей кортове, като настилката се придобива от естествена глина.

Такъв тип кортове оказват влияние върху скоростта и завъртането на топката, както и върху начина, по който играча може да я отиграе. Настилката от клей е в полза на играчите, които предпочитат да играят дефанзивно. Също така, кортовете от този тип помагат за запазване на енергията, защото играчите могат да се пързалят по тях, вместо да се налага да се спрат напълно. Отскока на топката от земята е едновременно по-висок и по-бавен, като така дава време на защитаващия да се пригоди за удар. Клей корта е основен враг на тенисистите, разчитащи основно на сервис, защото отнема повечето предимства на силния начален удар. Въпреки че е по-евтин да се построи, един клей корт се нуждае от много поддръжка и грижи, включително преди всеки отделен мач. За безпрецедентен цар на клей корта се счита Рафаел Надал, който е спечелил 13 титли от големи шлем на Роланд Гарос - турнир с точно такава настилка. В случай, че сте фен на тениса и спортните залагания, ви препоръчваме да се възползвате от нашите бонус оферти и промо код точно тук.

Тревни Кортове

Това е най-рядко срещаната настилка за игра, като причината за това е огромното количество поддръжка нужни за такъв корт. Тревата трябва да е редовно поливана и косена, а също и да е изсушена преди мача. Въпреки това, тревните кортове са най-щадящи към човешкото тяло.

От всички настилки, тревната е най-бързата. Топката отскача бързо и ниско и оставя малко време за реакция, като параметрите варират според всеки корт и нивото на поддръжката му. Обратно на клей кортовете, тук играчите които разчитат основно на сервиси имат предимството.

Твърди Кортове

Твърдите кортове са най-често срещания тип тенис игрище в Щатите. Строят се както за обществено, така и за лично ползване. Това са най-издръжливите и нуждаещи се от най-малко грижи кортове. Изградени върху, циментова или асфалтова плоча и покрити с акрилно или друго синтетично покритие, те изсъхват най-бързо в сравнение с другите настилки.

Кортовете от такъв тип попадат посредата между тревните и клей игрищата, като дори биват наричани от Международната Тенис Организация “Демократични Кортове”. Играта на тази настилка е бърза, защото корта абсорбира много малко от силата на топката. Точно тази подробност обаче, позволява на играчите да прилагат различни завъртания на топката с които да изненадат противника. Също така, топката отскача по-високо от обикновенно, което дава допълнителни възможности за атака. Твърдите кортове са подходящи както за начинаещи, така и за всеки едни любител на тениса.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Разликите при видовете настилки за тенис корт Валери Андреев
Теми:  
тенис кортове

Коментари





Следвайте ни в Facebook