Разочарование за бивш "мейджър" 1/2-финалист: Не спечели нито сет срещу световния номер 75 на АО

от в 11:55 на 17.01.2024
Елеонора Александрова

Полуфиналистът от US Open през 2022 г., Франсис Тиафо, стана третият тенисист от поставените при мъжете, отпаднал от надпреварата в Мелбърн. Американецът загуби в три последователни сета срещу световния номер 75, Томас Махач, с резултат 6:4, 6:4, 7:6 (7:4). В следващия кръг чехът ще срещне миналогодишния полуфиналист от Аустрелиън Оупън, Карен Хачанов.

Още от самото начало световният номер 17 изпита сериозни затруднения срещу чеха. Първото подаване бе много дълго, като американецът имаше възможността да го спечели, ала коравият му съперник не му позволи и успя да осъществи пробив. Във втория гейм Тиафо отвърна с брейк. Следващите няколко минути бяха равностойни за двамата тенисисти, но при 4:4 Махач успя да спечели още едно разиграване от началния удар на бившия номер 10 и взе първия сет с 6:4.

Във втория, световният номер 75 отново успя да направи ранен пробив. При 3:2 в полза на по-нискоранкирания тенисист, той имаше възможност да спечели още един гейм от сервиса на представителя в топ 20, но след дълга игра на нерви, Тиафо успя да издържи на атаката и дори да се върне в играта, изравяйки резултата в сета. Точно в този момент Махач показа, че не е готов да загуби сета и при 4:4 видяхме още едно много дълго разиграване, чийто победител не бе ясен до последния момент. В крайна сметка по-неопитният представител си върна лидерството, спечели и следващия си гейм от начален удар и резултатът във втория сет бе напълно идентичен с този в първия, но бе по-дълъг със 7 минути.

За разлика от предишните два, в третия не само нямаше ранни пробиви, но и нито един от двамата тенисисти нямаше брейкпойнт пред себе си. Чак при 4:3 за Тиафо, пред бившия номер 10 се отвори възможност да поведе с пробив, след като изоставаше с 15:40, а после и с 40:А, и се възползва от нея по най-добрия си начин. В следващия гейм обаче Махач изравни резултата и обрати нямаше. Така се стигна до тайбрек. Дългият гейм започна добре за чеха, като впоследствие поддържаше добро темпо през цялото време. При 6:4, Тиафо успя да спаси мачпойнт, но още следващата точка бе в полза на по-нискоранкирания опонент и така Махач успя да ознаменува една от най-големите победи в кариерата си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Разочарование за бивш "мейджър" 1/2-финалист: Не спечели нито сет срещу световния номер 75 на АО Елеонора Александрова
Теми:  
Аустрелиън Оупън

Коментари





Следвайте ни в Facebook